Alternativets udlændingeordfører, Ulla Sandbæk, vil hive fat i forsvars­advokaten i sagen om den albanske familie Pelargu, der trues af blodfejde

Lohals: I forbindelse med sagen om familien Pelargu fra Albanien, der bliver udvist på trods af tre års ophold, herunder i Lohals, har Fyns Amts Avis forsøgt at få alle folketingspartiernes forskellige udlængeordførere til at forholde sig til sagen.

Men trods en svarfrist på 48 timer har vi kun hørt fra Ulla Sandbæk (MF) fra Alternativet.

Familien frygter for deres liv på grund af en blodfejde, som familiefaderen Enrik Pelargu har arvet.

Blodfejder

I Albanien, især den nordlige del, eksisterer der, parallelt med det offentlige system, et sæt af traditionelle "folkelove" nedfældet i den såkaldte Kanun.

Det er oprindeligt en serie mundtlige regler fra middelalderen, som blev nedfældet på papir omkring år 1900 af den katolske munk Shtjefën Gjeçov.

Her lyder et af påbudene, frit oversat,: "spildt blod skal gengældes med spildt blod."

Mediet Balkan Insights skrev i 2013, på baggrund af lokale artikler og interviews med NGO'er, at der hvert år sker snesevis af mord pga. blodfejder i Albanien, og at hundredevis af børn lever i isolation på den bekostning.

Familiens advokat

Ulla Sandbæk fortæller til avisen, at hun vil forsøge at rette henvendelse til familiens advokat for at sætte sig nærmere ind i sagen.

- Jeg har ikke forudsætninger for at kunne sige nu, om familiens historie er uautentisk eller ej, da jeg kun har læst, hvad der står i avisen og gerne vil høre flere detaljer om deres afslag. Men sådan som jeg umiddelbart ser det, er der tale om en tragisk sag, siger Ulla Sandbæk.

- Måske er der nogle muligheder for at få genoptaget sagen med FN's Børnekonvention i hånden, fortæller Ulla Sandbæk, der dog ikke har de store forhåbninger.

- Vores system er sådan indrettet, at den mindste mistanke om, at familien prøver at tale usandt er afgørende. Eller også siger man noget i stil med, at "familien ikke har noget at være bange for. De kan bare rejse tilbage, da Albanien er et retssamfund," siger Alternativets udlændingeordfører, der selv har hørt om blodfejder, fordi hun i forvejen kender nogle albanere.

Kritik af asylsystem

Ulla Sandbæk kritiserer også selve asylsystemets brug af beviser.

- Folk skal selv bevise, at deres historie er troværdig. Udlændingestyrelsen skal ikke komme med nogle former for beviser for deres påstande. Og det, synes jeg, er meget betænkeligt. Vi ser gang på gang asylsager blive afvist, enten på grund af tolkefejl, eller fordi folk der lider af PTSD (posttraumatisk stress red.) ikke har den bedste hukommelse. I det her tilfælde ser det ud til, at man ikke accepterer idéen om en blod­fejde. Og da Albanien i forvejen er et af de lande, hvor der er en bestemt asylprocedure, er man ikke gået ind i sagens substans. Men der er jo alle mulige tænkbare situationer, hvorpå folk søger asyl, siger hun.

  • Dornwirth_Alexander

    Af:

    Oprindeligt sjællænder, uddannet på journalistuddannelsen i Odense og har nu arbejdet på Langeland i over seks år. Inden da brugte jeg halvandet år på TV 2/Bornholm i praktik. Så ø-livet må tilsyneladende tiltale mig.

Mere om emnet

Se alle
19
Asylfamilie skal alligevel ikke rejse i dag

Asylfamilie skal alligevel ikke rejse i dag

98
Albansk familie skal forlade landet snart

Albansk familie skal forlade landet snart

Udlændinge-ordfører vil tage sag op