Ud med el: Kraftvarmeværk er stoppet

Med trykket på nødstopknappen stoppede Torben Tørnqvist, formand for Midtlangelands Fjernvarme, for 28 års elproduktion på værket i Rudkøbing. Det skal anlæg bliver erstattet af et nyt halmfyr, der kun skal producere til fjernvamenettet. Foto: Bjarne Selvager

Ud med el: Kraftvarmeværk er stoppet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Midtlangeland Fjernvarme erstatter halmfyret kraftvarmeværk med halmfyret varmeværk til 25 millioner kroner, som vil stå klar til december.

Rudkøbing: Da Torben Tørnqvist fredag formiddag kl. 10.00 trykkede på nødstopknappen i kontrolpanelet, var det også 28 års historie og en æra, der blev afsluttet.

Midtlangeland Fjernvarme stopper med produktion af el fra det halmfyrede kraftvarmeværk på Spodsbjergvej 147. Den gamle og udslidte kedel bliver fjernet. Ind kommer en ny kedel, der kun skal producere varmt vand til fjernvarmeforbrugerne.

Som mangeårig formand for Midtlangeland Fjernvarme var det en helt rolig Torben Tørnqvist, der stoppede det gamle anlæg, lige hvor en periode med hård frost er på vej.

- Selv om en del af varmekapaciteten bliver taget fra, kan forbrugerne regne med varmt vand. Det gamle anlæg på Strandlystvej kan sagtens følge med, understregede Torben Tørnqvist.

- Det er en lidt vemodig dag. Men også en dag, som jeg ved, at medarbejderne har set frem til. Det har været en sej kamp at få det gamle værk til at køre; med lange arbejdsdage og søvnløse nætter, sagde Torben Tørnqvist videre.

Selv om en del af varme-kapaciteten bliver taget fra, kan forbrugerne regne med varmt vand. Det gamle anlæg på Strandlystvej kan sagtens følge med.
Torben Tørnqvist
2.705 FORBRUGERE
Midtlangeland Fjernvarme A.m.ba blev oprindeligt stiftet i 1961. I dag dækker værket også Tullebølle-området. I alt er der tilsluttet 2.705 forbrugere.Fjernvarme-selskabet har flere værker: Det gamle oliefyrede værk på Strandlystvej med en ydelse på 16,5 MW, et halmfyret værk i Tullebølle på 2 MW (som reserve), et nyt flisværk på Spodsbjergvej 147 med en ydelse på 7,5 MW. Og altså kraftvarmeværket, der nu udskiftes med et værk, der udelukkende producerer til fjernvarmenettet. Dette værk havde en kapacitet på 8,5 MW varme og 2,3 MW strøm. Det nye vil kunne producere 8,5 MW varme.
Den nye halmfyrede kedel vil blive puttet ind i den eksisterende bygning på Spodsbjergvej. Efter planen vil det nye anlæg være i drift til december. Foto: Bjarne Selvager
Den nye halmfyrede kedel vil blive puttet ind i den eksisterende bygning på Spodsbjergvej. Efter planen vil det nye anlæg være i drift til december. Foto: Bjarne Selvager

Hal genanvendes

Det gamle anlæg var baseret på dampproduktion, både til el og fjernvarme. En af de smarte ting ved udskiftningen er, at Midtlangeland Fjernvarme ikke behøver bygge nogen ny hal: Kedelbygning, halmlager, halmkran og det system, der "fodrer" kedlen med halm, kan genanvendes.

Den nye kedel bliver på 8,5 MW. Den gamle havde en ydelse på 8,3 MW varme samt 2,3 MW strøm.

Prisen for det nye anlæg er 25 millioner kroner. Det leveres af Tjæreborg Industri, der også får ansvaret for at få anlægget til at fungere tilfredsstillende. Forventningen er, at den nye kedel kan sættes i drift til december, og at Midtlangelands Fjernvarme overtager hele herligheden i januar 2019. Det nye anlæg vil forurene mindre end det gamle. Det udstyres med et nyt filteranlæg, en såkaldt vådskrubber og De-NOx.

Bygget af Fynsværket

At der overhovedet i knap 30 år har været et kraftvarmeværk i Rudkøbing, skyldes egentlig forbuddet mod at brænde halm af på markerne. Grundlaget for opførelsen af kraftvarmeværket var en aftale mellem den daværende regering og Socialdemokratiet i 1986, der pålagde de store kraftværker at opføre små decentrale kraftvarmeværker baseret på indenlandske brændsler som halm.

Derfor blev det Fynsværket/Elsam, der opførte anlægget i Rudkøbing - og drev det indtil 2006, hvor Midtlangeland Fjernvarme overtog for 12,5 millioner kroner.

Ud med el: Kraftvarmeværk er stoppet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce