Jobcenter Langeland har kampagne for at skaffe flygtninge i sprogpraktik, og borgmester Bjarne Nielsen har et opråb til regeringen: Flere penge til kommunal integrationsopgave

Langeland: Ahmed Ibrahim er flygtning fra Somalia, og Sardine Alsardine har taget flugten fra Syrien.

De har begge forladt hjemlande, der er i opløsning på grund af islamisk terror, og de har fået opholdstilladelse i Danmark.

De har på offentlig forsørgelse boet i Rudkøbing i to år, og de går i sprogskole for at lære dansk.

- Selvfølgelig, som Sardine Alsardine, der bor sammen med kone og to børn, siger.

Men de vil gerne videre i teksten, ud på arbejdsmarkedet, så de kan blive selvforsørgende, tjene deres egne penge og bidrage til fællesskabet.

Derfor søger de sprogpraktik i en virksomhed med hjælp fra Jobcenter Langeland.

- Jeg er god til matematik og vil gerne være bygningsingeniør. Det er min drøm, og hvis jeg kan få job her, vil jeg gerne blive boende i Rudkøbing, siger Ahmed Ibrahim, der har en gymnasial uddannelse med i bagagen fra Somalia.

Sardine Alsardine har ni års skolegang og en baggrund som skrædder i Syrien, og han vil gerne i sprogpraktik i butik, supermarked, restaurant eller pizzaria.

- Det er svært for mig selv, og derfor har jeg snakket med nogen i kommunen om at hjælpe mig, siger Sardine Alsardine, der gerne vil flytte til en større by og åbne sit eget pizzaria, når den tid kommer.

Jobcenter Langeland har sat en kampagne i gang, fordi den kommunale nettoudgift til kontanthjælp og integrationsydelse til de knapt 100 kvoteflygtninge, der har opholdstilladelse og bor på Langeland, rundede fire millioner kroner i november 2015.

Det er svært at håndtere, fordi, som borgmester Bjarne Nielsen (V) konstaterer.

- Vores kvoteflygtninge, som skal aktiveres og integreres på Langeland, er en stor udfordring, fordi vi har ikke de fornødne virksomheder til at aktivere dem i.

Udgifter til kvoteflygtninge er en stor post i et udfordret kommunalt budget.

- Vi får ikke fuld kompensation, og når det første år er gået, falder statsrefusionen, påpeger Bjarne Nielsen i et opråb til sin Venstreregering om at sende flere penge til den kommunale opgave med at integrere flygtninge.

- Jeg hæfter mig ved, at statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale rakte hånden ud til kommunerne, siger en trods alt optimistisk Langelands borgmester.

Jobcentret forsøger i sin målrettede kampagne at få flygtninge i sprogpraktik i lokale virksomheder.

Ifølge jobcenterchef Torben Lønberg bor 91 integrationsflygtninge på Langeland.

I 2016 skal Langeland Kommune modtage yderligere et halvt hundrede kvoteflygtninge, plus familiesammenføring.

Så det er og bliver en stor integrationsopgave for en lille kommune som Langeland.

- Integration af kvoteflygtninge er en stor opgave, hvor der både skal findes boliger, skabes uddannelse og søges beskæftigelse. Finansieringen af opgaven synes stadig at være ikke fuldt dækkende, bekræftede kommunaldirektør Jørgen Christiansen i sin nytårstale på rådhuset.

  • Jørgensen_Erik

    Af:

    Lokalredaktør på Langeland. Indfødt langelænder, der efter 25 år på Thurø, er vendt ""hjem". En gang øbo, altid øbo. Lokaljournalistisk er et vigtigt led i den demokratiske proces, og i sær i en udkantskommune som Langeland, der har sit at slås med, er den lokale avis et talerør, der skal sætte fokus.

Mere om emnet

Se alle
5
Mistet tillid: Langeland fyrer kommunaldirektør

Mistet tillid: Langeland fyrer kommunaldirektør

1
Borgere skal gå sammen om bredbånd

Borgere skal gå sammen om bredbånd

Asyl­området runder 300 mio.