Tilfreds borgmester efter økonomiaftale: - Lidt flere penge til forbedringer

Borgmester Tonni Hansen (SF) er tilfreds med den netop offentliggjorte økonomiaftale for komunerne. Foto: Michael Bager

Tilfreds borgmester efter økonomiaftale: - Lidt flere penge til forbedringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomiaftalen mellem regeringen og KL er landet. Nu er størrelsen på kommunens særtilskud det springende punkt for borgmester Tonni Hansen (SF).

LANGELAND: Regeringen og Kommunernes Landsforening har netop landet økonomiaftalen for 2020 for landets kommuner. Borgmester Tonni Hansen (SF) er tilfreds.

- Jeg er tilfreds med aftalen. Tilfreds med, at der - som jeg ser det - er afsat ekstra penge til velfærden, så der faktisk kommer flere penge til forbedringer. Og jeg er tilfreds med, at det er lykkes at få ekstra penge til særligt vanskeligt stillede kommuner, siger han.

Aftalen betyder, at kommunerne i 2020 samlet set får 1,7 milliarder kroner mere til blandt andet at drive daginstitutioner, skoler og ældreplejefor i 2020. Og kommunerne får samlet set 1,3 milliarder kroner mere til at nenovere og bygge for næste år.

Aftalen betyder desuden, at tilskuddet til de særligt vanskeligt stillede kommuner - som Langeland Kommune er - forhøjes til 350 millioner kroner i 2020. Og at der bliver 500 millioner kroner i en lånepulje for at styrke likviditeten i vanskeligt stillede kommuner.

- Vi er helt og aldeles afhængige af, at vi kan forhandle os til ekstra penge som særligt vanskeligt stillet kommune. Det er meget væsentligt for os, at vi har mulighed for at søge den pulje og argumentere for, hvorfor vi har brug for de ekstra penge, siger Tonni Hansen.

Næste skridt særtilskud

Økonomiaftalen for 2020 skal nu ud i de enkelte ministerier. Ministerierne skal vurdere, hvad den netop vedtagne økonomiaftale betyder for størrelsen på de mange forskellige tilskud, som landets økonomisk trængte kommuner kan modtage.

Det handler blandt andet om tilskud til kommuner med mange ældre eller mange på overførselsindkomster. Ministerierne skal inden den 19. september melde størrelsen på de forskellige tilskud ud. Først når Langeland Kommune kender beløbene på de forskellige tilskud, ved Langeland Kommune, hvor mange penge, der kommer til at mangle i budgettet for 2020.

Derefter vil Langeland Kommune kontakte Indenrigsministeriet for at få en forhandling om størrelsen på kommunens særtilskud.

- Vi er klar. Så snart vi får meldingerne om tilskuddene, skriver vi til Indenrigsministeriet og beskriver, hvor stort et beløb vi er nødt til at søge om for at få butikken Langeland Kommune til at hænge sammen, siger Tonni Hansen.

Hans håb er, at størrelsen på særtilskuddet er faldet på plads, inden kommunalbestyrelsen holder budgetseminar den 30. september.

- Hvis ikke vi ved, hvad vi får af tilskud, så spiller vi med en blind makker, når vi snakker budgettet til næste år. Eller vi lægger en kabale med et halvt kortspil, og det er svært at få sådanne kabaler til at gå op, siger Tonni Hansen.

I 2019 fik Langeland Kommune et særligt tilskud på 36 millioner kroner. Tonni Hansens forventning er, at behovet bliver nogenlunde det samme til næste år.

Tilfreds borgmester efter økonomiaftale: - Lidt flere penge til forbedringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce