Til kanten af loven: Flygtninge presser jobcenter

Jobcenteret er presset af mængden af flygtninge.
Foto: Anja Limkilde

Til kanten af loven: Flygtninge presser jobcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er brug for flere ressourcer for at overholde lovgivningen i Jobcenter Langeland. Politikerne tilfører en ekstra mand i tre måneder.

Det stigende antal integrationsflygtninge presser jobcenteret på ressourcerne. Det kan være svært for centeret at leve op til lovpligtige opgaver og integrationsloven.

Der er især tre områder, som jobcenterchef Torben Lønberg forudser, kan blive problematiske i en revision af centeret.

- Der er integrationskontrakterne, som kan være ufuldstændigt udfyldt. Integrationsplanerne der indholdsmæssigt kunne kræve lidt mere og være mere individuelle. Og endelig er der sanktionsindsatsen ved udeblivelse fra sprogundervisning, forklarer Torben Lønberg.

Derudover kniber det med at etablere sprogpraktikker ved de lokale virksomheder.

- Det er vores opfattelse, at virksomhederne gerne vil være med, men det kniber med, at vi kan nå ud og opsøge og etablere aftaler, siger Torben Lønberg.

Det er problematisk, mener Brian Dalsgaard (V), medlem af Langeland Kommunes erhvervs-, turisme- og beskæftigelsesudvalg.

- Det er virkelig vigtigt, at vi får integreret de her mennesker godt i vores samfund og i de lokale arbejdsliv, siger han.

Stor stigning i antal af sager

Der er i løbet af de sidste to år sket en markant stigning i antallet af integrationsflygtninge og dermed også i antallet af sager på jobcenteret.

- Udviklingen i sagstallet har været fra 21 sager i januar 2014 til 81 nu. Vi får 10 mere her i december, forklarer Torben Lønberg, jobcenterchef.

Derudover har kommunen allerede fået at vide, at der kommer yderligere 38 integrationsflygtninge i 2016. Et antal der reelt bliver større, da integrationsflygtninge har ret til familiesammenføring.

- Det er derfor, vi har afsat ekstra ressourcer, siger Brian Dalsgaard.

Efterlyste hjælp tidligere

Ressourcerne blev afsat på mandagens kommunalbestyrelsesmøde. Med stemmerne 1 mod 14 tildelte kommunalbestyrelsen jobcenteret 100.000 kroner, som svarer til en ekstra stilling i tre måneder.

Inden sommerferien havde jobcenteret bedt om 2,5 ekstra stilling til blandt andet aktivering og etablering af sprogpraktikker. Det ønske blev behandlet på kommunalbestyrelsens møde 8. juni 2015.

Jobcenteret fik tildelt mindre end det bad om: 0,5 stilling indtil udgangen af 2016. Nu har det igen været nødvendigt at tilføre ekstra ressourcer til området.

- Det tager tid at indkøre nyt personale, derfor var vores forslag baseret på den forventede udvikling, som viste sig at holde stik, siger Torben Lønberg.

- Jeg er enig i, at der kommer flere flygtninge, og det er en udfordring. Men lige nu kan vi ikke give mere end de tre måneder, fordi der er en undersøgelse af området i gang, som vi skal have respekt for. Men en af de helt store udfordringer på området er strømmen af flygtninge, som vi skal have hjulpet godt ud på arbejdsmarkedet, siger Brian Dalsgaard.

Til kanten af loven: Flygtninge presser jobcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce