To grøntsags-producenter har forladt Andelstanken Langeland. De føler sig bedraget af både Niels Holck og Andelstanken.

LANGELAND: Cirka 100.000 kroner fattigere, uden ret meget tro på projektet Andelstanken Langeland og som ejer af et parti kartofler som mus er i gang med at spise, er Kim Pedersen ikke i det bedste humør.

For cirka et år siden gik han sammen med kæresten Charlotte Wieben Weleng med i projektet Andelstanken Langeland. Sammen forpagtede de et stykke jord ved Åsø af Tranekær Gods.

For mig er der ingen tvivl om, at Niels Holck og Andelstanken har lovet at aftage alle de grøntsager, vi kunne producere. Det er bare ikke sket, måske fordi andels-butikkerne endnu ikke er kommet op at stå.

Kim Pedersen

Her skulle de dyrke CO2-neutrale grøntsager og lave skovhaver med blandt andet bær og grønne asparges. Altsammen med Andelstanken som aftager.

- Niels Holck, en af initiativtagerne bag Andelstanken, bad os om at dyrke alle de grøntsager, vi overhovedet kunne overkomme, for at det - også for omverdenen - skulle se ud som, at Andelstanken var i fuld gang. Egentlig ville Charlotte og jeg jo bare være selvforsynende og kun lige producere nok til os selv, forklarer Kim Pedersen.

- Vi lod os overtale, og Niels Holck lovede, at Andelstanken ville købe alt hvad vi producerede. Men Andelstanken har ikke købt noget, bortset fra nogle få kilo grøntsager til bespisning i forbindelse med noget undervisning på Kragholmgård, fortsætter Kim Pedersen.

- For mig er der ingen tvivl om, at Niels Holck og Andelstanken har lovet at aftage alle de grøntsager, vi kunne producere. Det er bare ikke sket, måske fordi andels-butikkerne endnu ikke er kommet op at stå.

- I flere tilfælde har Niels Holck direkte løjet, for at dække over de aftaler han ikke har overholdt. Når vi så har taget ham i at lyve, har han konstrueret nye løgne, for at dække over de første løgne, og sådan er det fortsat, desværre, siger Kim Pedersen.

For dog at hente nogle af pengene hjem etablerede Charlotte Wieben Weleng og Kim Pedersen sent i efteråret 2016 en bod ved godskontoret i Tranekær.

- Vi solgte vel for 1.000 kroner i boden, og så kom der lidt penge ind ved salget af grøntsager til Kragholmgård. Men vi har altså investeret mere end 100.000 kroner i projektet. Nu har vi solgt det hele - bortset fra blåbærplanterne - til Tranekær Skovlandbrug for en brøkdel af hvad vi har investeret. Samlet har vi tabt omkring 100.000 kroner, fordi vi stolede på Niels Holck og Andelstanken, slutter Kim Pedersen.

Har ikke snydt dem

Niels Holck er rigtig ked af, at Andelstanken og Kim Pedersen er kommet uoverens:

- Og jeg påtager mig ansvar for, at der er sket misforståelser. Men Kim Pedersens udlægning af forløbet er altså ikke helt rigtig, siger Niels Holck.

Og bedraget eller snydt dem har jeg ikke, siger han.

- Det er rigtigt, at jeg har opfordret dem til at gå i gang med produktion af grøntsager, blandt andet fordi det giver et hurtigt afkast, i modsætning til skovhaver, hvor der måske går fem år, før man får det fulde udbytte. Og både jeg og andre folk fra Andelstanken har været rådgivere for dem. Jeg har dog ikke direkte lovet, at Andelstanken ville aftage alle deres grøntsager. Andelstanken er aldrig tænkt som en forretning. Andelstanken er det, som de mennesker, der møder op, gør den til. Vi er i gang med at starte en udvikling på Langeland, fortsætter Niels Holck.

Samtidig erkender Niels Holck dog dette:

- Måske har jeg ikke været tydelig nok i mit sprogbrug. Min styrke er visionerne, og jeg skal da gerne indrømme, at hvis der er sket misforståelser, så kan jeg selvfølgelig have et medansvar. Men det er altså også sådan, at driften er producenternes ansvar, tilføjer Niels Holck, der afviser at der er en sammenhæng mellem Andelstankens manglende indkøb af grøntsager og det faktum, at den første andelsbutik først nu er ved at blive gjort klar til åbning.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Nu svarer Andelstanken igen: Vi forsøger at finde løsninger

Nu svarer Andelstanken igen: Vi forsøger at finde løsninger

1
Fem selskaber er tilknyttet Andelstanken

Fem selskaber er tilknyttet Andelstanken

Andelstankens støtteforening i dvale

Andelstankens støtteforening i dvale