Sygeplejerske om trafikdræbte lagt i privat garage: - Det er professionelt håndteret

Sygeplejespecialist Johanne Kirkegaard fra Svendborg Sygehus bakker politi og ambulanceberedskab op i sagen om trafikofrene, der blev opbevaret i en privat garage på Nordlangeland i sommeren 2017. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg.

Sygeplejerske om trafikdræbte lagt i privat garage: - Det er professionelt håndteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bøstrup: Politiets og ambulancefolkenes håndtering af en tragisk færdselsulykke på den nordlige del af Langeland tilbage i juni 2017 får en del hug med på vejen på sociale medier og i kommentarsporet på fynsamtsavis.dk og Fyens.dk.

Fyns Politi valgte at opbevare ligene af to omkomne mænd på betongulvet i en nærliggende privat garage i op mod en time, ind til en rekvireret ligvogn fra Falck nåede frem.

Det har fået - blandt en række andre - debattørerne Erna Ranzau Faigh og Serhat Yasar til tasterne:

Også klinisk sygeplejespecialist Johanne Kirkegaard på Fælles Akutmodtagelse (FAM) på Svendborg Sygehus blander sig - og bakker i modsætning til andre både politi- og ambulancefolkene op.

- Man kan på Facebook tit blive forarget, men der ligger overvejelser og retningslinjer bag, som politiet og ambulancerne følger, understreger den 39-årige sygeplejespecialist, der desuden har en kandidatgrad i sundhedsvidenskab.

- Jeg tænker, det er meget professionelt håndteret. Det er bedre end, at man lader dem ligge i bilvrag i lang tid. Det er i den her sag beklageligt, at der er gået så lang tid, inden der er kommet en rustvogn. Det er helt klart ikke i orden. Men politiets håndtering er den etisk helt rigtige måde at gøre det på, mener hun og understreger, at hun godt kan forstå, hvis pårørende og andre kan have en anden opfattelse.

Falck har beklaget, at ventetiden på ligvognen i det konkrete tilfælde var for lang.

Arbejdsfordelingen mellem politi og ambulanceberedskabet i Region Syddanmark er, at det er politiets ansvar at få transporteret afdøde til eksempelvis Retsmedicinsk Institut i Odense via Falck.

Sygeplejespecialist Johanne Kirkegaard. Privatfoto.

- Brug ambulancer til folk, der er i nød

Den arbejdsfordeling giver ifølge sygeplejespecialisten god mening:

- Det er fint. Der bliver virkelig undersøgt, hvis man har nogen som helst mistanke om, at der er en kriminel handling bag et dødsfald. Det sikrer borgeren, siger Johanne Kirkegaard og tilføjer, at det samtidig sikrer nok ambulancer i yderområder som Langeland.

- Når folk falder døde om på gaden, kan de blive kørt ind til skadestuen med ambulancer. Men ved trafikulykker skal ambulancen måske holde og vente lang tid på, at folk bliver skåret ud af bilvrag. Der er ikke mange ambulancer på Langeland, så er det måske bedre, at ambulancerne bliver brugt til mennesker, der er i nød. Og så man kan bruge rustvogne til at køre folk ind til Retsmedicinsk Institut i Odense.

Sidstnævnte har hun et helt konkret eksempel på:

- Jeg har været udsat for, at der er kommet en ambulance fra Langeland med en, der var fundet død på gaden. De kørte personen til Svendborg (sygehuset, red.), og så var ambulancen nødt til at køre tilbage til Langeland, fordi den manglede dér. Og så bestilte man en anden vogn, der kunne køre den døde til Odense (til retsmedicinsk, red.). Det var lidt skørt at lægge personen midlertidigt på skadestuen, påpeger Johanne Kirkegaard.

Ifølge Region Syddanmark er der et ambulanceberedskab med mandskab plus akutbil udstationeret på Langeland.

Sygeplejerske om trafikdræbte lagt i privat garage: - Det er professionelt håndteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce