Sydfyns Elforsyning vil give hurtigere bredbånd til langelændere med statsmidler

Fiberkabler fra Sydfyns Elforsyning kan være på vej i jorden på Langeland. Hvis frivillige ellers søger og får midler fra statens bredbåndspulje. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær.

Sydfyns Elforsyning vil give hurtigere bredbånd til langelændere med statsmidler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sydfyns Elforsyning er klar til at give hurtigere internet til langelændere og varsler et informationsmøde i Rudkøbing. Men det kræver en stor frivillig indsats og en større pose penge fra staten.

Langeland: En ny spiller kan være på vej til at hjælpe langelændere med hurtigere internet.

Men det kræver et knokkelarbejde fra frivillige og midler fra staten.

Sydfyns Elforsyning (SEF) er parat til at rykke ind på Langeland, hvor flere end 4000 adresser har så dårligt internet, at de kan søge statens bredbåndspulje, der i år er målrettet tyndt befolkede områder.

Og de statslige bredbåndsmidler på 100 millioner kroner er en forudsætning, hvis elforsyningen fra Svendborg på nogen måde skal grave fiberkabler ned i jorden på Langeland.

Det fortæller administrerende direktør i SEF Fiber, Claus Holm Andersen, der samtidig inviterer interesserede til et informationsmøde på Hotel Rudkøbing Skudehavn mandag 27. august.

- Vi har ikke umiddelbart før kunnet se en business case i at lave fibernet på Langeland. Men vi har fået erfaringer fra bredbåndspuljen, hvor vi kan se, at det lige pludselig kan lade sig gøre i områder, hvor vi ellers ikke kan lave noget på rene markedsvilkår. Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at vi følger med i avisen og kan se, at der er et behov, siger Claus Holm Andersen.

Han understreger, at Sydfyns Elforsyning ikke er på vej til at drive et større fibernetværk på Langeland, men at elforsyningen er parat til at rådgive og byde på projekter i statens bredbåndspulje, hvis frivillige går sammen, får skitseret et projekt og søgt midlerne.

Infomøde og bredbåndspulje
Sydfyns Elforsyning afholder informationsmøde om statens bredbåndspulje mandag 27. august.Det foregår på Hotel Rudkøbing Skudehavn, Skudehavnen 21, i Rudkøbing fra klokken 17 til 19.

Informationsmødet kræver tilmelding, og man kan blandt andet tilmelde sig via www.sef.dk.

Statens bredbåndspulje er i 2018 på 100 millioner kroner.

Man skal senest annoncere sit bredbåndsprojekt til Energistyrelsen 3. oktober. Ansøgningsfristen ligger 31. oktober.

Der er en egenbetaling på mindst 4000 kroner, og man skal desuden opfylde en række betingelser for at være tilskudsberettiget.

Læs meget mere om det på Energistyrelsens hjemmeside www.ens.dk.
Fiberdirektør Claus Holm Andersen fra Sydfyns Elforsyning har ikke før nu set Langeland som et muligt forretningsområde. Arkivfoto.
Fiberdirektør Claus Holm Andersen fra Sydfyns Elforsyning har ikke før nu set Langeland som et muligt forretningsområde. Arkivfoto.

Fiberdirektør: Det kan blive op ad bakke

Fiberdirektør Claus Holm Andersen uddyber, at elforsyningen de seneste par år har budt på fire projekter i udkanten af Svendborg, så knap 300 adresser har fået eller har udsigt til hurtigere internet.

Sydfyns Elforsyning har et fiberkabel, der ender i Rudkøbing, og det kan man muligvis ifølge direktøren bygge videre på ved eksempelvis at benytte sig af de omkring 42 kilometer tomme rør, som Langelands Elforsyning stiller til rådighed.

Fyns Amts Avis har siden starten af juni sat fokus på dårlig internetdækning og manglende mobildækning i forbindelse med kampagnen Bedre net nu.

Bredbåndspuljen har ad flere omgange fået hug for at være for bureaukratisk, og særligt egenbetalingen, der nu er steget til mindst 4000 kroner, er set som problematisk. Fiberdirektøren erkender, at det kan blive en udfordring.

- Det kan godt blive op ad bakke, men det er de konditioner, der er udstukket, så vi må se, om vi kan få folk med, siger Claus Holm Andersen, der understreger, at selv om Sydfyns Elforsyning rådgiver borgerne om bredbåndspujlen, er man ikke mere forpligtet end, at andre udbydere i sidste ende kan løbe med projektet.

- Der skal store mastodonter til

Fremstødet fra Svendborg får ikke Langelands Elforsyning på barrikaderne. Tværtimod, lyder det fra folkene bag.

Elforsyningsdirektør Kim Hansen afviser, at det burde havde været Langelands Elforsyning, som havde påtaget sig rollen, som Sydfyns Elforsyning nu forsøger sig med.

- Det giver ingen mening. Det er ikke noget, vi har forstand på, havde jeg nær sagt. Vi arbejder ikke i fiber, så det skal være nogen, der har mulighed for at gøre noget, siger Kim Hansen, der hilser initiativet velkommen.

Det samme gør formanden for Fonden Langelands Elforsyning, Jens Oldenbjerg, der understreger, at man fortsat ikke har planer om at arbejde i bredbåndsforbindelser. En debat, der har stået på i årevis på Langeland.

- Den har vi vendt så mange gange, og vi er et lille selskab, og det er en virkelig tung ting at løfte. Der skal nogle store mastodonter til, mener formanden.

Sydfyns Elforsyning vil give hurtigere bredbånd til langelændere med statsmidler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce