Succes: Sort egern har fodfæste

Da de sorte egern blev indfanget i 2011 blev de sat ud i et voliere i en skov på det nordligste Langeland - nu lever de frit i skovene og kan ses smutte rundt på vejene. Foto: Pressefoto

Succes: Sort egern har fodfæste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det sorte egern har slået sig fast ned på Langeland og breder sig. Omkring 50-75 individer anslår Claus Dalskov, der holder øje med dyrene, at det efterhånden er blevet til.

Claus Dalskov kalder stadig 2013 for et katastrofeår. Det år var det ved at gå galt med de sorte egern på Nordlangeland efter udsættelsen i 2011. Herefter er det gået støt fremad.

Claus Dalskov er lokalt medlem af Danmarks Naturfredninsforening og er manden der holder øje med det sorte egern på Nordlangeland.

- Jeg tror, der nu er et sted mellem 50 og 75 sorte egern i skovene på Nordlangeland og de begynder nu at brede sig. Der er blevet set egern så langt nordpå som ved sommerhusområdet ved Hov, fortæller Claus Dalskov, der passer 70 foderkasser hver tredje uge om vinteren og hver femte uge om sommeren.

- Med den skovrejsning, der er i gang langs østkysten af Nordlangeland, er der meget gode muligheder for at egernet kan brede sig sydpå, siger han.

- Fodringen er ikke, fordi dyrene mangler mad. Det er en måde jeg kan holde øje med dem på. Hvis der ikke bliver spist ved et bestemt fodrings-sted, er det en indikation på, at der ikke længere er et egern i det område. Men der bliver spist på alle fodringstederne.

- Der er ikke mange hasselnødder i år, til gengæld har jeg aldrig set et år med så mange valnødder som i år og det tager egernet gerne istedet, så det skal nok stabilisere bestanden yderligere, at der er rigeligt med mad, mener Claus Dalskov.

Original stamme

De sorte egern på Nordlangeland er hentet i et område på Sydvestfyn, hvor der stadig findes genetisk rene sorte egern.

Dyrene er blevet dna-testet, inden de blev sat ud på Nordlangeland for at sikre, at der ikke er røde gener i dem.

Det sorte egern var været det oprindelige europæiske egern og stammer fra Italien. Men det røde egern, der blev udsat efter der stort set ikke var et egern tilbage i landet i 1900-tallet er genetisk stærkt dominerende og har efterhånden overtaget overalt i Danmark.

Derfor var det oplagt at forsøge at sætte sorte egern ud på det totalt egernløse Langeland, for at gøre et stykke arbejde for at bevare arten.

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen, Aarhus Universitet, Statens Naturhistoriske Museum og Langeland Kommune.

Claus Dalskov forventer at parterne skal mødes i nær fremtid og evaluerer projektet.

Succes: Sort egern har fodfæste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce