Trekantssejladsen mellem Rudkøbing, Strynø og Marstal er stadig kun på tegnebrættet. Alligevel har forpagteren af købmandsforretningen på Strynø taget konsekvensen og sat sin butik til salg.

Let-Køb - tæt på din hverdag, står der på det blå skilt på taget af den lille gule bygning på Majtræspladsen midt på Strynø.

Til august kan det være slut. Forpagter af købmandsforretningen, Sonny Dyreborg har nemlig sat butikken til salg, og den 14. august udløber hans seks måneders opsigelse.

Sonny Dyreborg er bange for de økonomiske konsekvenser, hvis en sommer-trekantssejlads mellem Rudkøbing, Strynø og Marstal bliver en realitet. Derfor har han nu taget konsekvensen.

- Det er sommerperioden og turisterne, vi tjener vores penge på. Jeg er bange for, at en ændring af færgeplanen vil betyde langt færre turister på øen, forklarer han.

- Hvis sommeren bliver dårlig, har vi ikke råd til at holde åbent om vinteren, tilføjer han.

Sommer betaler for vinter

Løs snak om en trekantssejlads mellem de tre sydfynske øer Langeland, Strynø og Ærø har stået på længe, uden at de to kommuners politikere har ført ideen ud i livet, men for Sonny Dyreborg er risikoen for, at sejladsen bliver en realitet blevet for stor.

- Jeg bliver nødt til at redde mig selv, siger Sonny Dyreborg, som sammen med sin kone, Tanja Dyreborg, driver den eneste købmandsforretning på den lille ø og har gjort det de seneste seks år.

Lige nu er det han og ægtefællens penge, som er på spil, hvis forretningen i fremtiden ikke længere kan løbe rundt.

- Lige nu løber det rundt, men butikken er ikke noget, vi tjener penge på. Det er sommersæsonen, der betaler for vinteren. Vi tør simpelthen ikke tage chancen, hvis færgeplanen bliver virkelighed, siger Sonny Dyreborg.

Købmanden er samlingssted

Øens købmandsforretning er vigtig, det er de fleste strynøboere enige om.

- Købmanden er samlingsstedet, det er her man mødes og får de sidste rygter, fortæller Kjeld Tønder Hansen, som er formand for Strynø Beboerforening.

Men selv om Sonny Dyreborg og hans hustru nu har sat butikken til salg, er formanden fortrøstningsfuld.

- Nu har han givet op, men der skal findes en ny. Det kan ikke være anderledes. Her skal være en købmandsforretning, siger han og uddyber:

- Vi må ikke være bange for, at det ikke lykkes at finde en ny købmand. Vi må ikke se sort på det.

Løsningsforslag på bordet

En løsning er måske allerede i sigte.

I første omgang er jagten gået ind på en familie, som kunne være interesseret i at drive købmanden videre.

- Det hedder sig, at nogle kender familier, der gerne vil herned og åbne købmand, så det skal nok gå, siger Kjeld Tønder Hansen.

Hvis det ikke lykkedes før Sonny og Tanja Dyreborg til august takker af, foreslår Sonny Dyreborg at lave forretningen om til et aktieselskab.

- Jeg vil gerne drive købmanden videre, men i en anden form. Hvis vi for eksempel laver det som et aktieselskab, hvor strynøboerne selv har penge i det, vil jeg gerne fortsætte, siger han og tilføjer:

- Jeg tror på, at det løser sig.

Lige nu ejes forretningens lokaler af strynøboerne selv, som tilbage i 2012 indsamlede 750.000 kroner og købte butikken af den tidligere ejer, Karsten Nybroe, for at gøre driftomkostningerne af købmanden mindre.

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er journalistpraktikant under uddannelse fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus. Jeg har tidligere siddet på Langelandsredaktionen og aktualitetsredaktionen i Odense.