Integrationsministeren var mandag på Langeland, hvor hun indviede et nyt integrationsprojekt for fodboldglade asylansøgere.

Longelse: Det var nogle spændte asyldrenge, der mandag formiddag fik usædvanligt besøg i deres klasselokale på asylskolen.

Ind ad døren trådte pludselig integrationsminister Inger Støjberg (V) efterfulgt af en række repræsentanter fra DBU og Langeland Kommune.

Alle var de mødt op på Longelse Skole for at indvie et nyt projekt, der skal integrere asyldrenge gennem fodboldspil. Tidligere har det ellers været regeringens holdning, at asylansøgere først skal integreres, når de har fået opholdstilladelse, men ifølge ministeren er det en anden sag her, fordi der er tale om unge.

- Jeg synes, der er forskel på drengene her og alle mulige andre, der kommer hertil. De unge er i en meget sårbar periode af deres liv. Og det er ikke sikkert, at de får ret til at opholde sig, det kan de ikke vide endnu. Men de er meget udsatte, og jeg synes, vi skal tage ekstra hånd om de unge, og det bliver der også, siger hun efter en rundvisning på skolen.

Normer og regler

I klasselokalet sidder de 25 drenge, som er med i projektet, og kigger op på tavlen, hvor der er en række skilte. John Christensen er projektets underviser, og det starter ud med emnet "normer og regler".

- Drengene kan have en tendens til at tro, at dommeren har noget imod dem, hvis de får et gult kort. Sådan er det jo ikke, det er fordi, der er en fodboldlov, der siger det. Vi snakker om, hvad man må på fodboldbanen og i samfundet generelt. Og senere, når vi skal træne, skal de øve sig i selv at være dommere, siger han.

En af de kommende fodboldspillere er Dawitt fra Eritrea. Han er 17 år og fortæller, at han spillet fodbold hele livet.

- Lige siden jeg var baby. Ej det har jeg nok gjort i 10 år, fortæller han grinende, inden han afslører sine håb og drømme for sporten.

- Jeg glæder mig til at blive bedre til fodbold og lære alle reglerne. Det kunne være fedt at blive professionel, for fodbold kan være ændre dit liv og give godt helbred og penge, siger han.

Kan brede sig til hele landet

Med udgangspunkt i fodbolden skal Dawitt sammen med over tyve andre jævnaldrende de næstre tre måneder blive klogere på sprog, samfundet og sport. Efter perioden er det planen, at de unge drenge skal spille i de lokale klubber, uanset hvor i landet de havner henne. De lærer blandt andet, hvorfor man betaler kontingent og hvorfor frivilligt arbejde er godt. Og det er ifølge Inger Støjberg en god opskrift på et succesfuldt forsøg.

- Jeg tror, det bliver en succes. Og så håber jeg, vi kommer til at se det flere steder i landet. Når man møder andre på tværs af kulturer og samles om det samme, så får man Danmark ind under huden, siger hun.

Pilotprojektet har en periode på to år, og det finansieres af Langeland Kommune og DBU.

  • Af: