Spodsbjerg Station blev opført i 1911 og var Langelandsbanens østlige endestation.

Spodsbjerg: Den tidligere stationsbygning i Spodsbjerg er et af Langelands både monumentale og formfuldendte bygningsværker.

Spodsbjerg Station, som den stadig kaldes, er et flot eksempel på bevaring af en lokalhistorisk bygning. Bortset fra, at de originale røde mursten er blevet pudset mørkerøde, står facaden og siderne originalt. Også en lille sidebygning er bevaret i stil med det oprindelige.

Stationsbygningen på Spodsbjergvej 351 bærer på mere end 100 års langelandsk trafikhistorie til lands og til vands. Bygningen blev i 1911 opført som den nye Langelandsbanens østlige endestation på linjen Gl. Skrøbelev-Spodsbjerg. Ligesom alle øvrige bygninger på Langelandsbanen blev Spodsbjerg Station tegnet af Helge Bojsen Møller (1874-1946). Han var en af datidens store arkitekter med blandt andet mange offentlige bygninger på sit tegnebord.

Langelandbanens stationer "på landet" var ens, mens de større bygninger i Rudkøbing, Humble, Gl. Skrøbelev, Bagenkop og Spodsbjerg alle fik en særlig udformning. I Spodsbjerg og på øens øvrige 13 stationer rummede bygningen også en bolig til stationsforstanderen.

Langelandsbanens smukke bygninger blev opført af lokale håndværkere. Bygningerne vakte både anerkendelse i lokalbefolkningen og i fagkredse. Tegningerne til blandt andet Spodsbjerg Station var for eksempel gengivet og beskrevet i fagbladet Architekten i 1912.

Kan huske badetog

Spodsbjerg Station var i Langelandsbanens tid også omstigningssted for Langelandsbælts færgerejsende. Da stationen blev indviet, sejlede der dampere til Nakskov.

Ældre langelændere vil i dag også kunne huske tiden med badetog til Spodsbjerg. Badetog-vognen udgik fra Rudkøbing og blev under badeopholdet parkeret på et sidespor ved banens grusgrav.

Efter banens ophør kort før Langelandsbroens åbning i 1962 er bygningen blevet brugt til kontorformål af blandt andet Sydfyenske Dampskibsselskab og senest af rederiet Danske Færger, som nu har afhændet stationen. Inden salget var det med i rederiets overvejelser at anvende bygningen til nyt hovedsæde, men en tilpasning og udvidelse ville blive for dyr. Nu er rederiet ved at rykke ind i et lejemål i Svendborg.

Stationens tilknyttede pakhus anvendes af Spodsbjerg Borgerforening.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
2
84-årig har store planer i Spodsbjerg: Har købt to markante bygninger

84-årig har store planer i Spodsbjerg: Har købt to markante bygninger