Sparekatalog på Langeland: - Find 16,4 millioner kroner - skole på Strynø i farezonen

Strynø Skole er i farezonen, efter kommunen har præsenteret sparekatalog. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Sparekatalog på Langeland: - Find 16,4 millioner kroner - skole på Strynø i farezonen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langeland: En lukning af skolen på Strynø.

Effektiviseringer af sejladsen mellem samme ø og Rudkøbing.

Børn, som skal begynde tidligere i børnehave (når de er to år og 10 måneder) og skolefritidsordning 1. april - altså over fire måneder før, de skal begynde i selve skolen, fordi disse ordninger kører med lavere normering og er billigere for kommunen.

Lukning af aktivitetscentre på sundhedsområdet.

Udlicitering af rengøringen på plejecentrenes servicearealer.

Færre tjenestemænd ansat i kommunen.

Alt dette og meget mere fremgår af det effektiviseringskatalog, som de langelandske kommunalpolitikere for tiden for første gang behandler. Til en start i fagudvalgene.

Forventningen i kommunen går på, at man skal finde besparelser og effektiviseringer for 16,4 millioner kroner, når budgettet for 2019 forhandles på plads. Det skal først endeligt vedtages i oktober.

Det er embedsmændenes bud på mulige besparelser. Der er således intet vedtaget endnu, men man har været rundt med "tættekammen" for ikke at stå uforberedt, hvis man skal finde de 16,4 millioner kroner - eller noget, der ligner.

Og øvelsen er ikke ny. De seneste år har budt på sparekrav i samme størrelse.

Det præcise sparekrav vil man først kende, når kommunen til september har det fulde overblik over sine indtægter.

Kan svede over svar i sommerferien

Men omvendt er der ikke voldsom megen luft at give af. Sparekataloget har i alt 74 forslag, som samlet beløber sig til cirka 23 millioner, så hvis ikke der dukker positive meldinger op for indtægterne, skal man hente en del af dem, som ligger i kataloget - eller finde noget helt andre steder.

Budgetmaterialet er nu sendt i høring hos berørte parter, som kan bruge blandt andet noget af sommerferien på at udarbejde svar. Fristen for at komme med sine synspunkter er sat til 8. august.

Så samles alle høringssvarene sammen med bemærkninger fra fagudvalgene, og hele molevitten inklusive effektiviseringskataloget ender hos Økonomiudvalget. Her skal man behandle det samlede budgetforslag 20. august, og så kommer der for alvor gang i de politiske forhandlinger.

Opdateret med kommentarer fra borgmester Tonni Hansen (SF).

Borgmester Tonni Hansen (SF) er i udgangspunktet tilfreds med, at embedsmændene har set på mulige effektiviseringer.

- Det er altid godt med nye og kritiske øjne på de ting, vi laver. Er der noget, som er overflødigt eller har for stort et omfang? Men der er også forslag, som kræver en politisk stillingtagen. Vores lokale partiafdelingsformand har indkaldt til møde 4. juli. I SF skal vi blandt andet nøje have kigget på spørgsmål som f.eks. skolelukning og privatisering, påpeger borgmesteren.

Tonni Hansen håber så hurtigt efter, at der vil være følere mellem partierne.

Spar på krudtet

- Hvis der er ting, vi kan blive enige om, at der ikke er grund til at bruge krudtet på, så kan vi lige så godt få dem væk. Er der omvendt noget, hvor vi kan nærme os hinanden, kan vi gå i gang med at forhandle om dem, siger Tonni Hansen.

Han håber på, at han kan lande et budgetforlig, som han kan få alle med på. Det er første gang, han sidder for bordenden i en sådan situation.

Lige nu er der i øvrigt en række ubekendte økonomiske faktorer. Man mangler økonomiaftalen mellem KL (tidligere Kommunernes Landsforening) og regeringen, og så mangler Langeland at få genforhandlet sin egen udviklingaftale med Indenrigsministeriet. Den nuværende udløber ved årsskiftet.

Og den er vigtig. Langeland Kommune plejer at hente 34-36 millioner, og så har ministeriet på sin side nogle forventninger til kommunens økonomiske forhold.

Sparekatalog på Langeland: - Find 16,4 millioner kroner - skole på Strynø i farezonen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce