Skraldebiler bekæmper mobilhuller: Borgmester parat til at gå til Folketinget

Otte mobiltelefoner lagt i skraldevogne på Langeland skal kortlægge mobildækningen, som ifølge en række øboere er alt for dårlig. Arkivfoto: Ole Friis.

Skraldebiler bekæmper mobilhuller: Borgmester parat til at gå til Folketinget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), er parat til at gå til Folketinget, hvis ikke teleselskaberne påtager sig at løse den dårlige mobildækning. Kommunen offentliggør nu et digitalt værktøj, der skal hjælpe langelændere, der bøvler med dækningen.

Langeland: En del langelændere og strynboere må ud i haven, op på balkonen eller ud i rapsmarken, når mobiltelefonen ringer.

Sådan lyder nødråbet fra en række borgere, der sidste uge enten dukkede op til et af Fyns Amts Avis' møder rundt på øerne, eller har meldt ind via hjemmesiden faa.dk/bedrenetnu.

Nu kan der være hjælp på vej til en del af dem, der er rådvilde omkring mobildækningen. Kommunen offentliggør et digitalt kort, der skal give borgerne et mere realistisk billede af, hvordan dækningen er i ens område, og hvilket teleselskab der giver den bedste mobildækning.

Dermed kan man få et praj om, om det eksempelvis kan betale sig at skifte udbyder, da man kan få overblik over, hvad man kan forvente af tre forskellige telenetværk på den strækning, hvor renovationsvognen kører i ens område.

Kortlægningen er nemlig blevet til virkelighed som følge af en undersøgelse fra januar og februar 2017, hvor kommunens renovationsbiler kørte rundt med otte forskellige mobiltelefoner med hvert sit simkort.

Henover sommeren gentager Langeland Kommune undersøgelsen, der også har været brugt i andre kommuner.

- Vi gør det for at finde de ømme punkter, hvor der er dårlig dækning. Fordelene med renovationsvognene er, at de kører alle steder, kommer flere gange på de samme veje, og så samler vi løbende data ind, siger it- og digitaliseringschef Bent Knudsen fra Langeland Kommune.

It-chef: En generel god dækning

Bent Knudsen mener, at Langeland generelt har en fornuftig mobildækning, men er særligt udfordret i visse områder uden for byerne og hovedvejen, hvor det ifølge it- og digitaliseringschefen er problematisk.

Det gælder blandt andet for kommunens bogbus, der medbringer to telefoner, der har forbindelse til hver sit teleselskab.

Også kommunens ansatte i hjemmeplejen må i visse områder medbringe udskrevne papirsedler med instrukser på i stedet for at kunne holde sig opdateret via internettet på medbragte tablets.

- Det gør opgaven mere bøvlet, og så forsvinder effektiviteten, påpeger it- og digitaliseringschefen.

Siden skraldevognsundersøgelsen i starten af 2017 er der ifølge Bent Knudsen sat et par mobilmaster op på Langeland, og der bliver løbende justeret og opgraderet på de eksisterende.

Borgmester vil tage problematik videre

Skraldevogns-undersøgelsen skal også være med til at sikre et ordentligt beslutningsgrundlag, når der skal træffes politiske beslutninger på området, fortæller borgmester Tonni Hansen (SF).

- Vi skal vide, hvad der er op og ned, og så kan den også hjælpe med at undgå, at der går for mange følelser i de politiske drøftelser, siger han og tilføjer, at undersøgelsen også kan inddrages, når Langeland Kommune snart holder møde med Energistyrelsen omkring bredbåndspuljen.

Tonni Hansen ser ikke umiddelbart, at kommunen selv sætter master op, som udbydere så kan leje sig ind på. I stedet bør det være en pligt for udbyderne, mener han.

- Når de vil have flødeskummet det ene sted, må de også tage letmælken et andet. Forstået på den måde, at jeg ikke mener, de skal have lov til kun at tage de områder, hvor de kan se en forretning i det, siger borgmesteren.

Og hvis udbyderne bevidst undgår Langeland og Strynø, så vil han være villig til at gå til både regering og Folketinget med de langelandske mobilkvaler.

- Jeg vil ikke acceptere, at min kommune er dårligere stillet. Hvis et selskab siger, at det ikke vil dække et område her, fordi det ikke kan se en ordentlig kapital i det. Så vil jeg gå til regeringen og påpege, at markedet ikke selv vil løse denne her udfordring, og at der derfor må træffes nogle politiske beslutninger eller afsættes nogle penge, mener Tonni Hansen (SF).

Her er oversigtskortet - tryk og find din dækning

Skraldebiler bekæmper mobilhuller: Borgmester parat til at gå til Folketinget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce