For andet år i træk brugte "Tullebøllepigerne" en formiddag på at samle affald ind. Fundene vækker også undren i år

Tullebølle: - Det er helt utroligt, hvad folk smider, siger Alice Madsen.

For andet år er hun og tretten andre affaldsindsamlere på gaden, i krat og på lande­vejene bevæbnede med gribetange og klare poser.

Det er søndag formiddag, der er en snert af forår og fluer i luften, og Alice Madsen er på vej op ad en mindre bakke ved Tullebøllehallen med en tom bakke grovhakket leverpostej fra Stryhns for enden af gribetangen.

Lidt før det finder hun i et buskads en hvid affaldspose med to uåbnede pakker med dekorationsler i.

- Det er da mærkeligt, griner Alice Madsen.

Folk er delt op i grupper, og Alice Madsen går sammen med Rita Hansen og Ebba Jakobsen.

- Jeg har da fulgt med i avisens skriverier om hundelorte i Rudkøbing. Og jeg skulle da hilse og sige, at det også er et problem i Tullebølle. I hvert fald på den vej, hvor jeg bor. Nu har jeg jo selv hund, men jeg har altid poser med i lommen. Det andet med at lade det ligge er noget svineri, siger Alice Madsen, som slet ikke forstår dem, der putter hundelorten ned i en pose, hvorefter den så bliver smidt ind i buskadset.

Denne søndag er fokus dog ikke på hundelorte, men på plastic, dåser, metal og andre svært biologisk nedbrydelige ting.

60 kilo plastik og metal

Affaldsmængden er i år væsentligt mindre i forhold til sidste år, hvor traditionen begyndte.

- Ja, det er en sølle fangst af dåser i forhold til sidst. Men det skyldes jo nok, at vi startede sidste år, hvor der har ligget affald fra flere år, siger Alice Madsen, som dog stadig får sækkene godt fyldt op.

Fangsten af affald for i år er ikke blevet talt op inden avisens deadline.

Men sidste år lød den på 56,9 kilo småaffald, 2 kg. metal og 7 sække fyldt med dåser.

Ros for initiativet

Initiativet er blevet hilst velkommen af Langelands Vej og Park-afdeling, som i år har sponseret en stribe gule veste med teksten "Pigerne fra Tullebølle holder Langeland ren."

- Vej og park-chefen Poul Pedersen kom forbi og roste os meget for initiativet. Han gav også en kasse sodavand, da kommunen ikke vil give alkohol, haha. Da vi så kassen med sodavand, havde han også lagt en bakke flødeboller ovenpå. Det har været rart med anerkendelsen, siger Alice Madsen.

Vej- og Park-afdelingen har også taget sin del af slæbet.

- De er gået langs den store landevej og har taget en hel del. Langs den nye cykelsti fra Tullebølle har der ligget rigtig meget affald.

- Jeg er helt chokeret. Men det stammer vel fra folk, der kaster ting ud fra deres biler, siger Alice Madsen.

Gentager succesen

Efter affaldsindsamlingen er der hygge i Bagenbjerg Mølle, hvor mølleejerne

Ole Petersen og Bodil Kjærgaard har lavet lune boller, kringle, kaffe og så er der halvbitter og en enkelt øl til hver, der har lyst.

- Jeg er så taknemmelig for Bodil og Ole, som har lyst til at lægge mølle til det her projekt. Og så må du gerne gøre lidt reklame og skrive, at vi gentager succesen den tredje søndag i marts til næste år og forhåbentligt årene frem, fortæller Alice Madsen.

Tekst og foto:

  • Dornwirth_Alexander

    Af:

    Oprindeligt sjællænder, uddannet på journalistuddannelsen i Odense og har nu arbejdet på Langeland i over seks år. Inden da brugte jeg halvandet år på TV 2/Bornholm i praktik. Så ø-livet må tilsyneladende tiltale mig.

Mere om emnet

Se alle
5
Tullebølle-formand: - Der er snart ikke mere der kan lukke

Tullebølle-formand: - Der er snart ikke mere der kan lukke

2
Langeland: Mere end kendt på et berømt knæk

Langeland: Mere end kendt på et berømt knæk