Skolestruktur - se til Venstre


Skolestruktur - se til Venstre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserdebat

Af Bo Nissen, Tranekær, kommunalbestyrelsesmedlem for Venstre

Bevarelse af Tullebølle Skole, overbygning i Snøde og Humble og en ny, hårdt tiltrængt skole i Rudkøbing til ca. 700 elever - det vil være en løsning, der tilgodeser alle langelændere. Eller næsten alle, for man må respektere, at forældre til børn i Hou, Longelse, Skrøbelev og Magleby har en anden opfattelse. Ovennævnte vil standse den stigende centralisering på øen og bevare bosætning i nord og syd, også af nye borgere.

Også i skolestrukturdebatten trues med Svendborg Kommune - at de tager over, hvis man ikke gør som flertallet i kommunalbestyrelsen ønsker. Det kan ikke blive ringere end det af flertallet foreslåede, hvorfor Svendborg i den forbindelse ikke er nogen trussel.

180 mio. skal den nye skole koste med tilhørende idrætsfaciliteter. De 30 mio. skal kommunen selv finde ved salg af kommunens bygninger. Dels vil alle kommunale værdier i så fald være væk, dels er der ingen sikkerhed for, at kommunens bygninger overhovedet kan indbringe 30 mio. Der er lagt op til, at der spares 15 mio. på ny skolestruktur, og at den kommunale lejeafgift på ny skole til 1000 elever er 16 mio. - hvorefter vi har spillet lige op med os selv!

Men, men - så er det, at skatten bliver sat yderligere 1% op til 27,8, hvilket er den højeste i Danmark og mindst 1% højere end nærmeste »forfølgere«. Dette giver som bekendt 15 mio., som kan bruges til lejeafgiften, og så kan man med meget god vilje sige, at vi har sparet 15 mio. på ny skolestruktur.

En skole til 1000 elever er simpelthen uharmonisk efter langelandske forhold. Det vil være Danmarks største skole - den indtil videre største er på 946 elever og ligger i Vedbæk nord for København.

En skole til 1000 elever på Langeland vil med de kendte geografiske forhold betyde dansk rekord i transport af skolebørn for bare at nå til undervisning i en helt almindelig folkeskole.

Kvaliteten i en skole, stor eller lille, afhænger af de menneskelige ressourcer, der puttes i den på såvel lærer- som elevsiden. Det bygningsmæssige kommer i anden række. En skole til 700 elever vil betyde:

l en lejeudgift på 4-5 mio. mindre, hvorefter der bla. ville være økonomi til buskort til alle skolebørn, uanset afstand til skole, også gældende i fritiden

l transporten af skolebørn vil blive væsentlig nemmere

l ikke færre nye borgere til Langeland end med en skole til 1000 elever - måske tværtimod

l mindre skolebyggeri må frigøre kapital til ny idrætshal i passende størrelse og kvalitet samt den stærkt ønskede svømmehal/badeland - til forskel fra en simpel skolehal med svømmesal.

På mødet i kommunalbestyrelsen den 11. oktober blev budgettet for 2008 vedtaget. Jeg har stemt for det fremlagte budget, også for en skatteprocent på 27,8, hvoraf 1% relaterer direkte til ny skolestruktur. Det er naturligvis i forventning om, at alle langelændere får noget til gengæld for den høje skat, hvilket ikke bliver tilfældet hvis flertallet i kommunalbestyrelsen får deres skolestrukturforslag igennem. Derimod får man øget centralisering, hvor der kun holdes liv i Rudkøbing og nærmeste omegn. Håbet om, at fornuften vil sejre over Danmarks største skole i landets femte mindste kommune, lever endnu!

Skolestruktur - se til Venstre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce