Sendt ud af landet: Shekib rejste tirsdag

Shekib Ghawsi i lufthavnen tirsdag morgen, inden turen gik til Kabul. Privatfoto.

Sendt ud af landet: Shekib rejste tirsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tirsdag morgen blev den 18-årige Shekib Ghawsi sendt tilbage til Afghanistan, hvorfra han flygtede for tre år siden. Det meste af perioden har han boet på Langeland og de sidste år hos en familie i Rudkøbing, men han fik ikke opholdstilladelse.

Rudkøbing: Klokken 16.37 kommer der en SMS på Hanne Svenningsens telefon på terassen ved huset på Platavej i Rudkøbing.

- Så, nu er han kommet til Istanbul. Der er vist noget med, at de skal overnatte, inden de flyver videre, udbryder Hanne Svenningsen.

Shekib Ghawsi forlod lufthavnen i København med et fly tirsdag morgen klokken 11.00 sammen med to politibetjente, der skal ledsage ham til Kabul, hovedstaden i Afghanistan. Og SMSen fra Istanbul er det første livstegn siden afrejsen. Familien i Rudkøbing har givet ham en computer med webcam, så de kan kommunikere med ham, når han når frem til sit nye liv.

- Jeg tror, det er vigtigt, at vi fortæller os selv, at det ikke stopper her. Han er jo vores barn. Vi skal holde kontakten og håbe han får et godt liv i Afghanistan, siger Thomas Rosen.

Thomas Rosen er læge og Hanne Svenningsen er sygeplejerske. De lærte Shekib at kende, da de var kontaktfamilie for en gruppe uledsagede flygtningedrenge fra asylcenteret i Tullebølle. Shekib var flygtet fra Afghanistan, fordi hans familie ragede uklar med Taliban. Da centeret lukkede og Shekib blev overført til et center i Jylland, valgte de at lade ham flytte ind i huset i Rudkøbing, hvor de bor sammen med deres børn. Det var i marts 2017, og indtil afrejsen har han boet hos dem. De tog afsked med ham mandag aften sammen med familie, som Shekib har i Odense.

- Han har ikke sovet i nat. Som han siger, jeg kom til Danmark som en stor dreng. Nu skal jeg til en millionby, jeg ikke kender, fortæller Hanne Svenningsen.

En selfie selfie som Shekip Ghawsi sender fra Istanbul til familien i Rudkøbing. Privatfoto.
En selfie selfie som Shekip Ghawsi sender fra Istanbul til familien i Rudkøbing. Privatfoto.

Ved godt mod

Selvom alle er påvirket af situationen virker de osse afklarede. Shekib samarbejder med myndighederne om udrejsen og tager det ifølge familien i Rudkøbing roligt efter omstændighederne.

- Det er jo nærmest ham, der har trøstet os. Han har en enorm positiv tilgang til livet, siger Hanne Svenningsen.

Thomas Rosen fortæller, at en afghansk lægekollega har fortalt, at Kabul er en stor og kaotisk by, hvor det nærmest er umuligt, at finde frem til nogen, så det vil være meget svært for Taliban at finde ham. De de håber, at han kan få et godt liv i Afghanistan.

- Han har jo intet netværk i Kabul og hans familie er spredt ud over hele verden. Den eneste han kender er Pedram, som også boede på centeret i Tullebølle. Han læser nu på universitetet i Kabul, og ham vil han prøve at finde, fortæller Thomas Rosen.

Familien i Rudkøbing har besluttet at støtte Shekip økonomisk, så han kan tage en uddannelse i Kabul, og måske en dag kan vende tilbage til Danmark. Han drømmer om at læse til ingeniør eller læge.

- Han er en kvik dreng, så han skal nok klare sig, siger Thomas Rosen. Kort tid efter kommer der en selfie, som Shekip sender fra lufthavnen i Istanbul. Der er også en besked. Flyet afgår tyve minutter i to tidligt onsdag morgen.

Sendt ud af landet: Shekib rejste tirsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce