Risikoudkald nåede ikke frem: Cyklist i kunstig koma efter styrt på glatte veje

Langeland Kommune oplyser, at der var fejl i Vejdirektoratets varslingssystem mandag den 4. december, hvilket medførte, at hovedvejen fra nord til syd ikke blev saltet. Foto: Jørgen Hansen

Risikoudkald nåede ikke frem: Cyklist i kunstig koma efter styrt på glatte veje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En kvindelig cyklist styrtede mandag morgen på den usaltede hovedvej og slog hovedet så alvorligt, at hun har ligget i kunstig koma siden ankomsten til OUH. Langeland Kommune erkender, at der var fejl i Vejdirektoratets varslingssystem.

Langeland: Mandag den 4. december kl. 08.30 cyklede Jonna Pellegårds mor, Lone Larsen, fra sit hjem på Snødevej, men efter cirka 700 meter væltede hun på sin elcykel og slog hovedet mod asfalten. Jonna Pellegård blev tilkaldt, og så snart hun stoppede sin bil, advarede folk på ulykkesstedet om, at vejen var glat:

- Jeg var ikke engang nået ud af bilen, før de råbte: "Pas på, der er glat!". Så jeg mener ikke, at der er tvivl om, at min mor væltede, fordi der var glat. Jeg er efterfølgende blevet kontaktet af mange mennesker, der har fortalt, hvordan deres far var ved at styrte på cyklen den dag, eller at hjulene hvinede på vejen. Nu var det min mor, der kom galt afsted, men det kunne være sket for mange flere, siger Jonna Pellegård.

Snødevej var ikke blevet saltet den dag, selvom hovedvejen er en såkaldt kl. 1-vej. Langeland Kommune har en kontrakt med Vejdirektoratet om direkte udkald til kommunens entreprenører, når der er glatføre på kl. 1-vejene. Men mandag nåede beskeden aldrig frem, og vejene blev derfor ikke saltet, oplyser Rikke Fink, som er Teknisk chef i Langeland Kommune.

Havde ikke cykelhjelm på

I ambulancen begyndte Jonna Pellegårds mor at kaste op og blev derfor kørt direkte på OUH. Her lagde lægerne hende i kunstig koma. Hun har brækket kindbensknoglen og har derudover haft indre blødninger i hjernen, fortæller Jonna Pellegård, som ærgrer sig over, at moderen ikke havde cykelhjelm på.

- Min mor er 71 år og mener ikke, at hun behøver at bruge cykelhjelm. Hun ville ikke have fået så store skader i hovedet, hvis hun havde haft cykelhjelm på, men hun var jo faldet af cyklen under alle omstændigheder, for der var glat, siger Jonna Pellegård.

Dybt taknemmelig

Torsdag aften begyndte lægerne at trappe sovemedicinen ned, og Jonna Pellegård håber, at hendes mor kommer til bevidsthed i løbet af de næste par dage. Hun er bekymret for moderens skader, men dybt taknemmelig for de mange mennesker, der stoppede og hjalp ved ulykkesstedet:

- Hun lå på en kold og blæsende vej, så de pakkede hende ind i deres eget overtøj og tæpper fra bilerne og snakkede med hende, indtil ambulancen kom. Der var endda nogle, der tilbød at køre hendes cykel og personlige ejendele hjem til os, da jeg var halvt inde i ambulancen. Det var fantastisk at opleve den hjælp, mens jeg stod og var rystet og ked af det, siger Jonna Pellegård og tilføjer:

- Det viser bare igen, at folk her på Langeland altså er helt specielle. Når krisen kradser, så er de der.

Langeland Kommune fortæller, at de ser meget alvorligt på sagen og er i kontakt med Vejdirektoratet for at udrede, hvorfor risikoudkaldet ikke nåede frem mandag den 4. december. Derudover har de ikke flere kommentarer på nuværende tidspunkt.

Risikoudkald nåede ikke frem: Cyklist i kunstig koma efter styrt på glatte veje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce