Restaurering i Rudkøbing: Mytologisk billedtæppe sikret for fremtiden

Det store billedtæppe med scener fra den nordiske mytologi bliver restaureret af konservator Mette Jensen. Tæppet blev syet i 1973 af Anne Hedegaard, Lene Kløvedal og Helle Frederiksen. Foto: Bevaringscenter Fyn

Restaurering i Rudkøbing: Mytologisk billedtæppe sikret for fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Konservator Mette Jensen fra bevaringscentret i Rudkøbing restaurerer tæppe fra 1973 med fortællinger fra den nordiske mytologi.

Rudkøbing: Et tæppe bringer minderne frem på bevaringscentret i Rudkøbing: Kan du huske? Og hvordan var det lige?

Sådan går snakken for tiden på Langelands Museums Bevaringscenter Fyn, hvor et meget smukt billedtæppe er kommet i tekstilkonservator Mette Jensens kyndige hænder.

Langelands Museum fik sidste år "Det Mytologiske Tæppe", der afbilleder fortællinger fra den nordiske mytologi. Tæppet havde i en årrække havde hængt i Bøstrup Sognehus, hvorfra det kom til Nordlangelands Arkiv og nu til Langelands Museum.

Tæppet, der blev til i 1973, er syet af Anne Hedegaard, Lene Kløvedal og Helle Frederiksen, der boede på kollektivet på Prydsgården. De tre lavede, ud over tæppet, kostumer og scenografi til et kirkespil om Grundtvig skabt af Ebbe Kløvedal Reich og Ejvind Larsen. Tæppet har i de sidste par år ligget pakket ned i kasser, men er nu igen kommet frem i dagens lys. Tæppet er i to dele, der sættes sammen ved hjælp af påsyede tryklåse.

Når man ser tæppet, er man ikke i tvivl om i hvilken tidsperiode, det er blevet til i.
Ida Hovmand

Tidens tand

- Ingen velcro, som man jo nok ville have tyet til i dag. Tæppet bærer, ikke forbavsende, præg af "tidens tand", selvom 1970'erne selvfølgelig ikke er ret langt tid siden i "museumsår". Når man ser tæppet, er man ikke i tvivl om i hvilket tidsperiode, det er blevet til i, fortæller Ida Hovmand fra bevaringscentret i en pressemeddelelse.

Tæppets motiver er maskinapplikeret på en bund af kraftigt, ubleget lagenlærred. På bagsiden af tæppet er påsyet en bred bort i forskellige farver med motiver, der ligner helleristninger. Motiverne på forsiden er opdelt i felter og afbilleder blandt andet flere scener fra Vølvens spådom.

De fire hjørner repræsenterer de fire evangelister. I midten af tæppet er en tredimensionel Torshammer og Midgårdsorm. Begge dele er fyldt med skumgummi - et materiale, der har vist sig at give konservatorer "grå hår i hovedet", da det ikke er særligt langtidsholdbart.

Pakkes i kasser

Den første opgave, Mette Jensen stod over for efter fotografering af tæppet, var at rense mange års støv og "nullermænd" af tæppet. Først støvsugning med net på støvsugermunden for at undgå at løsedele endte i støvsuger, hvorefter "fnugrullen" kom flittigt i brug. Hvor applikeringen var gået op, blev den syet fast igen.

Andre dele, der var løse, enten fordi den lim, der oprindeligt var brugt ikke længere fæstede, eller fordi der var opstået rifter, blev limet fast med en speciel lim, der aktiveres ved at varme den let op med en varmespatel, og derefter holde det på limede fast med små sandsække, mens limen tørrer. Når tæppet er færdigkonserveret, bliver de to dele pakket i særlige kasser lavet til formålet, så det kan stå godt og sikkert, indtil det skal udstilles.

Flere oplysninger om tæppet og dets skabere kan findes i bogen:"Kollektiver og bevægelser på Langeland 1970'erne og 1980'erne" af Doris Rasmussen, der blev udgivet sidste år af Langelands Museums forlag. /BSH

Restaurering i Rudkøbing: Mytologisk billedtæppe sikret for fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce