Renseanlæg ved Spodsbjerg: Ombygning for 10 millioner kroner

Der er fuld aktivitet på byggepladsen. I dag skal man efter planen have monteret en silo, som er en del af projektet. Foto: Michael Lorenzen

Renseanlæg ved Spodsbjerg: Ombygning for 10 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arbejdet foregår, mens anlægget stadig er i brug - hvis vejret er med bygge- og anlægsfolkene, skulle man kunne koble om til det nye lige inden jul.

Spodsbjerg: Roløkke Rensningsanlæg lige uden for Spodsbjerg er for tiden ved at blive bygget om i et stort projekt til omkring 10 millioner kroner. Mandskab fra entreprenørvirksomheden Hansson & Knudsen graver, flytter jord, støber, bygger med videre.

Blandt andet har man på nuværende tidspunkt fået brækket det gamle forbehandlingsanlæg ned, fortæller sjakbajs Tom Rasmussen fra Hansson & Knudsen.

Når der er flest folk på opgaven, arbejder der 10 mand på byggepladsen, som ligger ved Løkkeby Strandvej. To mandskabsvogne er stablet oven på hinanden og vidner om, at der er omfattende aktivitet på stedet, som ligger i naturskønne omgivelser.

- Det nye skal laves, mens det gamle stadig kører. Planen er så, hvis ellers vejret er med os, at vi lige inden jul får koblet alt det gamle fra og sat det nye i gang. Men det er ikke afgørende. Når vi det ikke før jul, venter vi til efter nytår. Folk skal have lov at nyde julen i fred, siger Tom Rasmussen.

Direktør i Langeland Forsyning, Lars Birk Rasmussen påpeger, at Roløkke Renseanlæg var totalt nedslidt, mens Langelands syv øvrige renseanlæg er i god stand.

- Det skal understreges, at Roløkke har renset godt nok, men de mekaniske dele trænger til udskiftning. Sådan noget som pumper, ventiler med mere. Vi undersøgte, om vi skulle nedlægge Roløkke Renseanlæg og i stedet føre spildevandet i en sikret ledning til Rudkøbing, men det ville koste det samme og være en mere sårbar løsning. Så vi har altså valgt at opgradere og modernisere, og vi står godt rustet til fremtiden. Ingen ved naturligvis, hvad den bringer, men vi har forberedt os på bedste vis til de scenarier, man regner med vil kunne opstå, siger Lars Birk Rasmussen.

Før man gik i gang, lignede renseanlægget noget fra det gamle Østeuropa, tilføjer forsyningsdirektøren.

Det skal der bygges og anlægges
Totalentreprisen omfatter følgende arbejder: Jord og anlæg, byggeplads, nedbrydning, beton, stål, tømrer, vvs, afløb, ventilation, maler, smede, maskiner. Der skal bygges og etableres følgende: Ny forbehandlingsbygning, indeholdende ny rist, ristegodspresse, indløbsflowmåler, sandfangsblæser opsætning af eksisterende afvander. Nyt sandfang komplet med pumpe, rist, overløb m.m. Ny slamafvandingsbygning indeholdende skruepresse med tilhørende pumper, polymerunit m.m. Nyt bassin indeholdende spulepumper, tømmepumper og overløb. Nyt slamlager. Ny blæserbygning. Ny udløbsbrønd. Renovering af mandskabsbygning. Diverse ledningsarbejder. Nye befæstede arealer. Nedrivning af diverse eksisterende bygninger og bygværker. Nyt hegn omkring anlægget.Når det gælder el-arbejdet, har Langeland Forsyning egne elektrikere at sætte på opgaven.

Firmaet Aquagain monterer alle maskiner.

Niras er rådgiver.

Tre firmaer var prækvalificeret til at byde på totalentreprisen. To valgte at deltage i udbuddet.
Der flyttes en del jord i projektet. En detalje er mandskabshuset, som ses til venstre bag hegnet. Det renoveres og udstyres med grønt tag. Foto: Michael Lorenzen
Der flyttes en del jord i projektet. En detalje er mandskabshuset, som ses til venstre bag hegnet. Det renoveres og udstyres med grønt tag. Foto: Michael Lorenzen

Grønt tag

Også mandskabshuset bliver renoveret, og der kommer blandt andet grønt tag på bygningen.

Alt skal være færdigt i februar i det nye år.

Projektchef er Berit Bang-Jensen, ingeniør i Langeland Forsyning. Hun fremhæver, at man blandt andet bibebolder de nuværende bassiner, samt at man bygger et stort ekstra bassin.

- Når det rigtigt regner, har vi risikeret overløb, fordi der er fælleskloakker i Spodsbjerg og Tullebølle. Altså at regnvand og spildevand løber i samme system. Nu får vi bedre mulighed for at håndtere store mængder vand. Så vi skulle gerne have færre overløb fremover, siger hun.

Projektet er den første store renovering af et renseanlæg i Langeland Kommune, som blev dannet midt i nullerne af de tidligere Tranekær Kommune, Rudkøbing Kommune og Sydlangeland Kommune.

Også Berit Bang-Jensen fremhæver, at Roløkke Renseanlæg bygges med en solid kapacitet. I øjeblikket betjener det cirka 1800 beboere.

- Det ligger jo langt ude i fremtiden, men skulle man på et tidspunkt vælge at lade spildevandet fra de tre nordlige renseanlæg blive sendt til Roløkke, så vil det kunne klare det.

Der er tale om Lohals Renseanlæg, Snøde Renseanlæg og Lejbølle Renseanlæg.

Renseanlæg ved Spodsbjerg: Ombygning for 10 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce