Rekordmangel på sosu'er truer Langeland

Der bliver mangel på hjemmehjælpere i fremtiden på Langeland, viser beregninger. Arkivfoto

Rekordmangel på sosu'er truer Langeland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langeland kommer til at mangle over 150 sosu-ansatte de kommende år. Det viser tal fra fagforbundet FOA.

Langeland: Der kommer til at mangle sosu-ansatte inden for de kommende år, og alene Langeland skal bruge 158 flere.

Det viser tal, som fagforbundet FOA har beregnet frem til 2026. Dels på grund af pension/efterløn, dels på grund af stigningen i antallet af plejekrævende ældre.

94 yngre sosu'er skal erstatte dem, som trækker sig tilbage i perioden, svarende til 29,4 procent, mens der er behov for 64 ekstra, fordi der bliver mange flere ældre, eller 20,1 procent for denne kategori.

Samlet skal kommunerne på Fyn skal tiltrække over 3500 nye ansatte på sosu-området de næste år, hvis de vil følge med aldersudviklingen. Det truer blandt andet kvaliteten af ældreplejen, skriver FOA i en pressemeddelelse.

Kommunerne har allerede nu svært ved at rekruttere.

- Tallene bekræfter, hvad vi desværre allerede længe har vidst. At der uddannes for få til at sikre den velfærd, som ældre og plejetrængende borgere fortjener, siger Karen Stæhr, sektorformand i FOA, i pressemeddelelsen.

Situationen er allerede akut med 73 procent af kommunerne, der mangler arbejdskraft inden for ældreområdet. Derfor skal der også en særlig indsats til nu for at gøre faget og uddannelsen attraktiv og vende udviklingen, for eksempel ved at se på lønniveauet, mener hun.

FOA: Der uddannes for få

Frem mod 2040 vil der komme knap 260.000 flere over 80 år i Danmark. Samtidig er 30 procent af social- og sundhedspersonalet i dag over 55 år, og har udsigt til en snarlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

FOAs fremskrivning viser, at der i 2026 kommer til at mangle næsten 40.000 ansatte inden for sosu-området i kommunerne.

- Vi skal dog altid huske, at der derudover er behov for flere ansatte, når andre under 60 år trækker sig tilbage, skifter job, kommer på på førtidspension og lignende. Det er også store tal, som ikke er med i opgørelsen, forklarer Kasper Manniche, cheføkonom i FOA.

En mulighed, som kan være noget af løsningen, er ifølge Karen Stæhr at få flere af de mange deltidsansatte på sosu-området op på fuld tid. /EXP

Rekordmangel på sosu'er truer Langeland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce