Rebellen fra Langeland: - Jeg har lyst til at få folk til at hjælpe sig selv

Ole Sørensen har opfundet sin egen metode til at hjælpe psykisk syge, misbrugere og andre skæve eksistenser. Han er hovedpersonen i DR1serien "Rebellen fra Langeland"
Foto: Kim Rune

Rebellen fra Langeland: - Jeg har lyst til at få folk til at hjælpe sig selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tommy Byrne mødte lederen af socialpsykiatrien i Langeland til en snak om kasser og kontrol og om mennesker, der har brug for en hånd

Hvordan er det at blive kendt, Ole?- Det er sgu ikke mig, der har bedt om at blive kaldt rebellen. Omvendt er det da fedt at få opmærksomhed på noget, som jeg har arbejdet på i rigtig mange år, og som jeg virkelig tror på.
Hvad er det, du arbejder på?- Det handler om at hjælpe de her borgere til at få en rimeligt tålelig tilværelse.
Hvordan gør I det?- Man skal have store ører og lære at holde kæft. Det handler om at høre efter, hvad de siger. Jeg har i mange år troet, at jeg vidste det hele. Som yngre var jeg så klog, så klog, indtil jeg fandt ud af, at jeg ikke vidste en skid.
Er det så enkelt?- Jamen, hvis du vidste, hvad jeg har været på af Kloge Åge-kurser om nye metoder og teorier. Når vi så har gennemgået sådan et kursus, så går der et halvt år, og så er det glemt, men så kommer der noget nyt. Der er folk, der lever af det der, og det er fint nok. Men min erfaring er, at der er ikke nogen metoder, der er bedre end andre. Det handler om at finde ud af, hvad der virker, og så gøre mere af det og mindre af det, der ikke virker.
Du går ikke så meget op i diagnoser, siger du.- Jeg har jo set, at folk får en diagnose, og så kommer der en ny læge eller en ny afdeling, og så bliver diagnosen ændret. I gamle dage havde man diagnosen Obs Pro, hvilket vil sige, at man observerede for at forebygge. Det er der da mere værdighed i, synes jeg, men den diagnose findes ikke mere. Jeg har opgivet at følge med i diagnose-sytemet.
Men der kan vel ligge en vigtig viden i en diagnose, som man ikke bare kan kassere?- Jo, jo. Det er nok også lidt let for mig at sidde og sige, for jeg har jo fået en grundig indføring i de forskellige diagnoser. Jeg har arbejdet med det her i 30 år, og jeg kan hurtigt spotte en diagnose. Det er selvfølgelig vigtigt med en grundviden om diagnoserne, men hvis man bliver for optaget af det, så glemmer man mennesket, mener jeg.
Så du kasserer ikke specialviden helt?- Nej, jeg anerkender, at der skal medicin til, og at der kan være behov for en lukket afdeling, og jeg arbejder rigtig godt sammen med psykiatrisk afdeling og andre, der har forstand på diagnoser.
Du blander misbrugere med psykisk syge. Kan der ikke være en fare i det?- Jamen, ude i samfundet er man også blandet. Det er vi også her.
Og ude i samfundet sker det, at en psykisk syg stikker nogen ned eller bliver skudt af politiet. Det kan vel også ske her så?- Ja, det kan det da. Jegfik dobbeltsidig lungebetændelse før jul. Det skete også. Vi kan jo ikke rende rundt og være bange for alt, hvad der kan ske.
Så der opstår farlige situationer her?- Ja. Og dem løser vi stille og roligt. Vi har sådan en aftale om, at når der opstår en tilspidset situation, så ringer de til mig. Og er det akut-akut, så ringer de til politiet, og så kommer de og hjælper os.
[color=#323232" face="open sans, sans-serif]Du bygger din indsats op på relationer. Hvorfor er de så vigtige?
[/color]- Det virker, og det er fedt at lære et menneske at kende. Men det er ikke noget, man bare gør. Det tager tid. Det handler om, at når jeg siger, at jeg skal nok være der for dig, så gælder det. Jeg har en telefon, der er åben 24 timer i døgnet, og den bliver sjovt nok ikke misbrugt. De ringer kun, når det er SOS, for det er den aftale, vi har, og den respekterer de. Det giver dem en ro, at de ved, de har muligheden for at ringe.

Rebellen fra Langeland: - Jeg har lyst til at få folk til at hjælpe sig selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce