Borgmester Bjarne Nielsen og fiskerformand Allan Buch til møde i Bruxelles for at ophæve torskestop

Bagenkop: Mens blå blok på Christiansborg - med Konservative som havkatten i hyttefadet - onsdag fiskede i rørte vande, og fødevare- og fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) sprællede i nettet og kæmpede for sit politiske liv, mødtes Langelands borgmester Bjarne Nielsen (V) med borgmesterkolleger fra andre fiskerikommuner og den fynske bæltfiskeriformand Allan Buch for at aftale et besøg hos EU i Bruxelles i protest mod små kvoter og torskestop.

En EU-politik, der med borgmestrenes ord truer lokale fiskerisamfund omkring den vestlige del af Østersøen.

- Vi planlægger hurtigst muligt, og det bliver sandsynligvis i april, at mødes med danske EU-parlamentarikere, og eventuelt også en tysker. Målet er, at vi vil kæmpe for at få ændret kvoterne og ophævet torskestoppet i den vestlige del af Østersøen fra midten af februar og marts fra 2017, forklarer borgmester Bjarne Nielsen (V).

Han kunne tænke sig at invitere EU-politikerne til en af de berørte fiskerihavne, så de kan få et indtryk af, hvad hele problematikken handler om.

Krisemøde på rådhuset

Han var, som en opfølgning på et dialogmøde med Eva Kjer Hansen i januar, vært på rådhuset i Rudkøbing for et møde med borgmestre fra udsatte fiskerikommuner og formand for Bælternes Fiskeriforening, Allan Buch, Middelfart, der er lige så rasende og uforstående som borgmestrene over EU's fiskeripolitik.

- Jeg fornemmer helt klart, at borgmestrene kan se problemet: at hvis vi ikke prøver noget, så sker der ikke noget. Det skylder vi fiskeriet, forklarer Allan Buch.

- Vi tager kontakt til EU-politikerne - danske og fra lande omkring Østersøen - for at fortælle dem om de fortrædeligheder, vi mener, at de giver os, siger Allan Buch.

Han vil fremlægge dokumentation for, at antallet af fiskefartøjer er faldet, og fangsterne er blevet mindre gennem årene.

- Derfor vil EU's seks uger lange lukkeperiode for torskefiskeri lukke lokalsamfund, advarer Allan Buch og gentager, hvad han tidligere har sagt til Fyns Amts Avis:

- Det gør det endnu sværere at have en tro på, at fiskeriet har en fremtid. Jeg frygter, at flere af mine medlemmer gør alvor af at lægge op.

Som han understreger, så er det umuligt for fiskerne at drive virksomhed, hvis de har en stoppeperiode for torskefiskeri på seks uger.

- Fiskerne er tvunget til at sejle langt væk, og fra Bagenkop fisker flere efter torsk øst for Bornholm, siger han.

Borgmester Bjarne Nielsen advarer om, at fiskeriet er vigtigt af hensyn til det lokale erhvervsliv og turismen.

- Fiskeriet skaber liv i havnene, og det trækker turister til, påpeger Bjarne Nielsen.

Langelands borgmester er talsmand for borgmestrene Jørgen Otto Jørgensen (S), Ærø, Christian Thygesen (V), Faaborg-Midtfyn, Kenneth Muhs (V), Nyborg, Hans ­Luundbjerg (V), Kerteminde, og Kim Valentin (V), Grib­skov i Nordsjælland.

  • Jørgensen_Erik

    Af:

    Lokalredaktør på Langeland. Indfødt langelænder, der efter 25 år på Thurø, er vendt ""hjem". En gang øbo, altid øbo. Lokaljournalistisk er et vigtigt led i den demokratiske proces, og i sær i en udkantskommune som Langeland, der har sit at slås med, er den lokale avis et talerør, der skal sætte fokus.

Mere om emnet

Se alle
Udvidet fiskestop truer havn

Udvidet fiskestop truer havn

Minister: Kæmp i Bruxelles

Minister: Kæmp i Bruxelles

Fiskeri udfordret