Prisen for en selvstændig kommune


Prisen for en selvstændig kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserdebat

Af kommunalbestyrelses-medlem Birgitte Braband (BL), Tryggelev

nUddannelses- og Socialudvalget har besøgt samtlige skoler, SFO'er og børnehaver på hele Langeland. På det personalemæssige område blev vi overalt mødt af yderst engagerede medarbejdere. Det bygningsmæssige var derimod noget blandet.

Bortset fra en enkelt SFO var samtlige SFO?er og børnehaver i en stand, vi godt kan være rigtig stolte af. Sikke nogle rammer, vores børn hver dag befinder sig i.

Men så starter de i skole, og så skal jeg lige love for, at rammerne ændrer sig. Ikke alle skoler er i lige slem forfatning, men kun Humble Skole er i en stand, som vil kunne leve op til fremtidige miljøkrav. Det skulle den også gerne være med alle de millioner, der her er investeret.

Vi kunne selvfølgelig sætte samtlige skoler i en stand svarende til Humble?

Det ville blive nødvendigt, men også en langt mere kostbar affære. Med klasser helt ned på fire elever er vi nødt til at handle. Hvis en skatteprocent skal gå til en ny skolestruktur, ja, så er det altså prisen for at være en selvstændig kommune.

Bo Nissen siger, at en sammenlægning med Svendborg ikke vil kunne blive værre, og at det derfor ikke er skrækscenarier. Det er selvfølgelig et spørgsmål om, hvad man tror eller ikke tror, men jeg tror ikke, at Svendborg vil bevare alle de små og nedslidte skoler med lave klassekvotienter. Jeg tror heller ikke på, at Svendborg vil bygge noget som helst nyt nogen steder på Langeland - skrækscenarier eller ej?

Selvfølgelig skal en ny stor skole med plads til maksimalt 1000 elever bygges midt på øen.

Vi kan ikke bygge skolen i hverken nord eller syd, som nogen ønsker. Så bliver der da først tale om lang transporttid og for endnu flere elever. Vi er nødt til at mødes på midten. Vi er én kommune nu. Én kommune som gerne skulle være i hel og fin stand med hensyn til havne, veje, skoler m.v.

I nord og syd ser det bedst ud. Derfor koncentreres en del i øjeblikket omkring Rudkøbing, af gode grunde og ikke en bevidst udelukkelse af "enderne", tværtimod.

I nord har der været en mindre tilflytning af borgere. I syd har man med mindst de samme gode tilbud haft fraflytning. Samlet set flytter folk væk fra Langeland i en jævn strøm over de sidste mange år. Hvorfor? Det er ikke alle de små gode skoler med lave klassekvo-tienter, der har fået dem til at blive.

Indrømmet, så er stort, flot og nyt ikke nødvendigvis godt i alle sammenhænge, men med en ny motorvej "lige om hjørnet" er vi tvunget til at tænke stort, nyt og ikke mindst anderledes. Det har sin pris at fremtidssikre Langeland, men jeg er overbevist om, at den er givet godt ud.

Prisen for en selvstændig kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce