Potteplanter i klunkestuen


Potteplanter i klunkestuen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udstilling på museet om skiftende mode indenfor stueplanter

RUDKØBING: Den nye udstilling på Langelands Museum er kræs for folk med grønne fingre. Den fortæller om potteplanter gennem 100 år og har tilsyneladende appel til museumsgæsterne. Museumsinspektør Helle Ravn kan i hvert fald konstatere, at publikum er vendt tilbage efter en meget ringe besøgt sommerudstilling.

Potteplanter i hjemmene har været kendt i mange år, men valget af planter til pynt og hygge har vekslet gennem tiderne. Det hænger dels sammen med indeklimaet, men skiftende mode har også spillet ind. På oldemors tid omkring år 1900 havde man altid uopvarmede rum, som var velegnede til planter, der havde brug for kølighed og hvileperioder. På den tid var det typisk grønne planter, man dyrkede i sine stuer, i modsætning til 1960erne, hvor nye parcelhuse med store vinduesflader gav masser af lys og varme, som sikrede gode livsbetingelser for blomstrende tropiske arter, blandt andet den velkendte hawaiblomst.

I 2007 går tendensen igen i retning af mange grønne planter arrangeret i små opsætninger, mener Helle Ravn, og udstillingen giver eksempler på den slags dekorationer.

Udstillingen koncentrerer sig om potteplantemoden i fire perioder: Omkring 1900, 1950, 1960 og 2007. Planterne er placeret i interiør, der passer til de skiftende tider, og blandt andet er en gammel klunkestue en oplevelse i sig selv. Møblementet har samtidig udstillingspremiere. Det stammer fra Bødkergården i Stoense, men har været en tur omkring Næstved, inden museet fik møblerne overdraget af arvinger.

En del af de gamle planter kommer fra Den Gamle By i Århus, hvor Gitte Røn laver gamle stueplanter i gartneriet til købstadsmuseets huse og iøvrigt også sælger ud af produktionen.

Der er tale om en mindre, men kompakt udstilling, hvor kun to af udstillingsbygningens rum er taget i brug. Alle de udstillede planter er beskrevet nøje på plancher for de, der vil vide mere end blot nyde synet.

- Nu må vi blot håbe, potteplanterne holder udstillingen ud, siger Helle Ravn. Sidste åbningsdag er lørdag 10. november.

Potteplanter i klunkestuen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce