Polsk par: Her har vi også penge i slutningen af måneden

Ewa, Artur og Kornel Roszko-Kuberska i haven bag villaen i Tullebølle. Foto: Gitte Kjeldal

Polsk par: Her har vi også penge i slutningen af måneden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ewa og Artur Roszko-Kuberska købte hus i Tullebølle i maj, her bor de med deres søn Kornel på fem år, mens datteren på 14 bor hos bedsteforældrene i Polen.

Ewa Roszko-Kuberska siger det lige ud: Det handler om penge. Det er ingen hemmelighed, at det var det, der fik dem til at rejse til Danmark for tre et halvt år siden.

- Her har vi også penge i slutningen af måneden, det havde vi ikke i Polen, siger hun.

At det efterhånden også handler om andre ting fremgår af hendes og manden Arturs åbenlyse overraskelse og begejstring over, at de har kunnet lade en cykel stå udenfor huset i Tullebølle, uden at den blev stjålet.

- Og vi behøver ikke gå og låse døren hele tiden, siger Ewa Roszko-Kuberska, som synes danskerne er åbne og glade.

-De smiler hele tiden - i Polen er folk mere tillukkede, siger hun.

Artur Roszko-Kuberska har også oplevet at være på sygehuset, og synes han har fået en meget fin behandling.

Datter i Polen

Der er dog en slange i paradis. Datteren på fjorten havde svært ved at undvære sine kammerater i Polen.

- Hun græd i tre måneder, fortæller hendes mor. Datteren bor i øjeblikket ved sine morforældre, men forældrene håber, hun senere kommer til Danmark for at studere.

- Hun er dygtig til sprog og lærte hurtigt dansk, og hun har et godt hoved, så jeg håber hun kommer her for at studere, siger Artur Roszko-Kuberska.

Parret har tidligere boet i lejlighed i Rudkøbing men fandt ud af, at det ville være billigere for dem at købe hus. De fandt et stort parcelhus i Tullebølle og det er de i fuld gang med at gennemrenovere.

- Vi har set på hus flere steder, men fandt det her. Der er ikke langt til indkøbsmuligheder og vi cykler også en tur i Tullebølle Fritidspark og benytte faciliteterne der, fortæller Ewa Roszko-Kuberska.

Engelsk polsk dansk

Sønnen Kornel går i børnehave i Rudkøbing og taler flydende dansk. Til april skal han starte i skole på Ørstedsskolen.

Begge forældre arbejder på Dencam i Rudkøbing. Artur Roszko-Kuberska har titel af proces koordinator og rejser ofte til udlandet for at opstille forme.

Da han kom til Danmark kunne han kun polsk.

- Jeg er begyndt at lære engelsk for at kunne kommunikere med mine kolleger og i forbindelse med mit arbejde. Engelsk er nemmere at lære end dansk, men det danske kommer nok efterhånden.

Ewa Roszko-Kuberska har tydeligvis sprogøre og taler et godt engelsk. Hun forstår en hel del dansk og træner med mellemrum sit danske ved hjælp af sprogprogrammer.

Men danskkursus har parret har svært ved at finde tid til.

- Vi er trætte, når vi kommer hjem fra arbejde, Artur rejser meget, så det kan være svært at nå, desuden taler alle danskere engelsk og på arbejdet taler de fleste polsk, så det er nemt at klare sig, selv om man ikke taler dansk, forklarer hun.

Polsk par: Her har vi også penge i slutningen af måneden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce