65-årige Ebbe Bech Jensen fra Lindelse er gangbesværet og kritiserer, at han ikke kan køre med bus til Rudkøbing centrum, og at han ikke kan få lov til at køre med teletaxa, når nu færgepassagerer har dén mulighed. Næstformand i kommunens trafikudvalg, Kim Welcher (DF) giver ham ret.

Ebbe Bech Jensen er gangbesværet og kritiserer, at han ikke kan køre med bus til Rudkøbing Centrum. Du er næstformand i trafikudvalget. Er du bekendt med problematikken?

- Jeg er bekendt med, at flere ikke kan gå fra busstoppestedet på Ringvejen og hele vejen op i byen for at handle. Det er et problem, fordi de for det første kun kan gå de dér par hundrede meter, og at det næsten er en dagsmarch for dem.

Har du et løsningsforslag?

- Af samme grund vil det give god mening, at man på sigt giver Rema 1000 lov til at placere sig på den gamle sportsplads ved busterminalen på Ringvejen. Så ville en mand som ham her ikke tage til Svendborg for at handle. Han ville handle lokalt. Samtidig er det en af de mere sårbare grupper, og dem skal vi sørge for at tage hånd om.

Der kan gå lang tid før en butikskæde slår sig ned ude ved Ringvejene, hvis det overhovedet kommer til at ske.

- Ja.

Hvad så indtil da?

- Så må vi kigge på, om vi kan få lavet en teletaxaordning, eller at han eventuelt kan ringe til et lokalt selskab, der kan køre ham det sidste stykke. Jeg ved ikke, om han har mulighed for at køre med Flextrafik.

Det siger han nej til, fordi han ikke er visiteret til den ordning.

- Så er vi ude i en gråzone, hvor vi skal have forvaltningen til at kigge på det. Men det ændrer ikke ved, at han står med et behov her og nu og i fremtiden, hvilket er uacceptabelt. Hvis han havde den mulighed, kunne han jo klare sig selv 100 procent. Det her er noget, vi skal have kigget på.

Er politikerne løbet fra et løfte om at etablere en busforbindelse til centrum i Rudkøbing?

- Jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke kan huske, om det er blevet lovet på et tidspunkt.

Ebbe Bech Jensen kritiserer også, at der kører en teletaxa til færgen i Spodsbjerg, men at den er forbeholdt færgepassagerer. Giver det mening?

- Det har hen ret i. Spodsbjerg er den eneste færgehavn i Danmark, hvor der ikke er en fast busrute. Det er dødforkert.

Man kunne måske i det mindste sætte prisen på en busbillet ned, når nu kørselshyppigheden er så meget anderledes i forhold til Svendborg og andre steder på Fyn?

- Det er jeg ikke uenig i, og vi har også snakket om i DF og i byrådet, at det burde være gratis at køre med bus, når man er langelænder og bor her på øen.

Hvordan ville du administrere sådan en ordning?

Det ville være så enkelt. Hvis du har et sygesikringsbevis, og er borger i kommnen og har et af vores fire postnumre, så kan du køre gratis. Man kunne også vælge at sige, at det er gratis for alle at køre med offentlig bus på Langeland. Så kunne turisterne også komme rundt. Det vil vi sagtens kunne gå ind for, hvis man kan finansiere det.

Hvordan vil du finansiere gratis buskørsel?

- Det er noget forvaltningen skal kigge på med hensyn til økonomi. Det her er en opgave, der skal løses.

  • Af:

    Journalist på Fyns Amts Avis på Langeland og Ærø. jeg er født og opvokset i Svendborg og har som tidligere dekoratør og fængselsbetjent boet rundt om i landet gennem de sidste 20 år. Jeg er uddannet journalist fra Center for Journalistik, SDU, i 2014. Og jeg skriver bredt om lokale forhold på de to øer.

Mere om emnet

Se alle
Gangbesværet på Langeland: Døjer med de offentlige busser

Gangbesværet på Langeland: Døjer med de offentlige busser

Gangbesværet på Langeland: Døjer med de offentlige busser

Gangbesværet på Langeland: Døjer med de offentlige busser

Politiker: - Teletaxaer kan erstatte tomme busser

Politiker: - Teletaxaer kan erstatte tomme busser