Lukningen af Langelandsbroen med øjeblikkeligt varsel var udelukkende et spørgsmål om at undgå skader

Langeland: Fyns Politi handlede korrekt og med rettidig omhu, da stormen Bodil ramte landet med fuld styrke torsdag den 5. december, mener politiinspektør Bjarne Sørensen. Sammen med chefpolitiinspektør John Jacobsen var han i går til evalueringsmøde på Langeland Rådhus.

Fra langelandsk side blev der allerede samme dag rejst kritik af, at den fynske beredskabsstab valgte at lukke Langelandsbroen klokken 11 og uden forudgående varsel.

- Stormen var atypisk på den måde, at den kom tidligere end ventet, og den begyndte i syd-sydvest for derefter at gå i nord. Vindretningen, vindstyrken og de kraftige vindstød gjorde, at der ikke var så meget at betænke sig på, hvis vi skulle undgå personskade og ulykker, siger Bjarne Sørensen, der sad som leder af den lokale beredskabsstab den dag og derfor befandt sig i orkanens øje.

Han har fuld forståelse for de ulemper, brolukningen medførte for de hundredevis af pendlere, som strandede på Sydfyn eller Langeland.

- Ved stormen i oktober kom 70 personer til skade alene i Fyns Politikreds, og heraf blev de ni alvorligt såret og var for eksempel indlagt på intensiv. Jeg forstår godt, at brolukningerne kom til ulempe for nogen, men vi gjorde det udelukkende for at redde liv og undgå skader. Og det lykkedes, siger han.

Langeland Kommune måtte sørge for indkvartering af cirka 50 personer, blandt andet lastbilchauffører, der var kommet over med Spodsbjerg-Tårs færgen og egentlig skulle videre til Fyn. Desuden var der rift om øens hoteller og bed & breakfast-steder, ligesom mange overnattede hos familie eller venner.

Gensidig forståelse

Svendborgsundbroen lukkede til manges undren først et par timer efter Langelandsbroen, men Bjarne Sørensen understreger, at vejrforholdene under stormen var så forskellige for de to broer, at det ikke giver mening at sammenligne situationen.

- Beredskabsstaben får anbefalinger fra de enkelte vejmyndigheder, og eftersom vejen over Langelandsbroen er statslig, fik vi anbefalingen direkte fra Vejdirektoratet. Storebæltsforbindelsen er sin egen vejmyndighed, og der har vi indarbejdet nogle procedurer for brolukning, som vi måske skal udvide til andre broforbindelser, men det må vi tage op i forbindelse med den nationale vurdering, siger Bjarne Sørensen.

Fra langelandsk side deltog beredskabschef Torben Tørnqvist, kommunaldirektør Jørgen Christiansen og borgmester Bjarne Nielsen i evalueringsmødet i går, og der var bagefter stor tilfredshed med politiets udlægning.

- Vi har udvist stor forståelse for hinandens opgaver og dømmekraft, sagde Jørgen Christiansen efter mødet.

- Vi ville gerne have haft et bedre varsel, og vi havde gerne set, at Langelands- og Svendborgsundbroen lukkede på samme tid, men nu har vi fået en forklaring på, hvorfor det ikke var sådan, siger kommunaldirektøren.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
1
Sidste streg - og Langelandsbroen er færdig

Sidste streg - og Langelandsbroen er færdig