Philip Tafdrups bedstefar drømte om at blive en ny Mads Lange

Philip Tafdrup er selv vokset op i Rudme som søn af digteren Pia Tafdrup. Men selvom han ofte har gæstet Langeland - bl.a. var familien gode venner af Vagn Lundbye, har han aldrig været på Strynø og glæder sig over, at så lille et samfund drives med så ihærdige ildsjæle, at der er opstået en litterær forening. PR-foto

Philip Tafdrups bedstefar drømte om at blive en ny Mads Lange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatteren Philip Tafdrup holder foredrag om sin roman "Kongen af Bali", der ikke handler om Mads Lange, men om forfatterens bedstefar, fredag 23. marts i Strynø Litterære Forening.

Strynø: Forfatteren Philip Tafdrups bedstefar havde en helt: Mads Lange af Bali. Som langelandske Mads Lange blev konge af Bali, sådan mente bedstefaderen egentlig også at hans skæbne burde være blevet.

Men Tafdrups bedstefar, der havde sejlet en menneskealder som maskinmester, endte ikke som feteret og beundret statsmand på Bali, men i et parcelhus i Taastrup, hvor han sad irritabel og og irriteret og lod de fjerne fortidsminder blive en hindring for et rart seniorliv.

Philip Tafdrup kommer på fredag 23. marts til Strynø Litterære Forening for at fortælle om sin roman, "Kongen af Bali", som han kalder et stykke "erkendelses-arkæologi". For han kendte ikke sin bedstefar som andet end en bitter sur mand, der først efter farmors død fik gang i fortællingerne om den mere koloristiske del af sin sejlertid. Den del med Østens horehuse, de villige damer og landgangsorlov med smæk for skillingen.

Romanen fra 2015 er derfor stykket sammen af erindringer, bedstefars fortællinger og interviews med faderen og fasteren.

- Nej, der har ikke været modstand i familien over, at jeg gik i gang med at skrive om bedstefar, siger Philip Tafdrup, der allerede havde de første fortællinger om bedstefaderen med i sin novellemsamling "Wunderkammer" fra 2012. Fortællinger, der tager fat på den gamle verden. Dengang livet blev levet analogt og da samfundet var stærkt hierakisk opbygget i modsætning til den digitale nutid med en mere flad struktur.

- At skrive en roman om sin families fortid er nok et forsøg på at forstå så anderledes livsvilkår. Der ligger et interessant sammenstød mellem værdierne dengang og nu, siger Philip Tafdrup som svar på, hvorfor slægtsromaner hitter lige nu. Romaner som foruden "Kongen af Bali" tæller Jesper Wung-Sungs "Den anden gren" og Inuk Hoff Hansens kommende roman om sine forfædre på Strynø.

Philip Tafdrups bedstefar drømte om at blive en ny Mads Lange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce