Peter Olesen advarer: Dødssynd at rive huse ned

- Hvad faen skal det til for? Peter Olesen, kendt som foredragsholder med emner som arkitektur, byggeskik og æstetik, er forarget over forslaget om at rive to huse ned på Rudkøbings hovedgade. Arkivfoto: Suste Bonnén

Peter Olesen advarer: Dødssynd at rive huse ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arkitekturkyndig og forfatter kender Rudkøbing fra foredrag og byvandringer: Ødelæg ikke en rigtig fin by

- Nej nej - ikke trække flere tænder ud, udbryder journalist, forfatter og arkitekturkyndige Peter Olesen om forslaget med at fælde to huse i østergade, Rudkøbing.

Peter Olesen er ganske godt kendt i det sydfynske. Flere gange har han holdt foredrag om bygningskultur og arrangeret  byvandringer i Rudkøbing. Svendborg har han skrevet en bog om (På opdagelse i Svendborg, 2012), og efter 27 år med arkitektur som speciale kender han de små købstæders ømme punkter. Her ikke mindst tandrækken - de førhen intakte husrækker, som får huller, når udviklingen kræver gennemfartsveje, parkeringspladser, nybygninger.

- Men det er en dødssynd at begynde at rive huse ned. Er de i dårlig stand, skal de restaureres. Er der først et hul i husrækken, bliver den aldrig intakt igen, siger han og pointerer, at det netop er for eksempel Rudkøbings relativt urørte bymidte, som er charmen og idyllen.

- Odense har jo ødelagt hele centrum ved at rive de gamle huse ned. Jeg forstår sagtens argumentet med at lukke bymidten for biler, og jeg synes heller ikke, at vi skal lave vore byer om til Den Gamle By eller frilandsmuseer. Men nu er skaden sket i Odense. Det kan ikke laves om. Min næste bog kommer i øvrigt til at handle om den fynske hovedstad, siger Peter Olesen og tilføjer, at en by som Svendborg derimod er et godt forbillede, hvor det er lykkedes at lave en lokalplan, som bliver fulgt.

Peter Olesen har ganske vist mange venner i det sydfynske - ikke mindst på Langeland - men han er lykkelig uvidende om alle de lokalplans-trakasserier også Svendborg har været igennem.

Langelænderne formaner han imidlertid:

- Jeg må på det kraftigste advare Rudkøbing mod at rive bygninger ned i bymidten. Lad være med det pjat. Rudkøbing er en rigtig fin lille købstad. Jeg husker jo for eksempel, at Livsens Ondskab blev filmet dér. Lokalpolitikerne skal virkelig vare sig for at tækkes erhvervslivet, når det gælder bykernen. I forvejen har Rudkøbing jo flere torvepladser, Gaasetorv, Torvet og det lille torv ved er det Kvickly?

Nej Superbrugsen!

- Nåja Brugsen. Der er ikke behov for flere pladser.

Peter Olesen advarer: Dødssynd at rive huse ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce