På vej: Landets første botilbud til veteraner

Skurvogne ude i naturen kan gøre en forskel for veteraner, der er mærket af krig. Pressefoto

På vej: Landets første botilbud til veteraner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter tre år med et pilotprojekt bliver Naturretreat for Veteraner på Strynø snart klar med et fast botilbud til krigsveteraner, der mangler et hjem eller et fællesskab.

En skurvogn på Strynø, grøn natur, havet og roen kan være det, der retter op på et liv, der har fået ar af krig.

Det er erfaringen fra de første tre år med Naturretreat for Veteraner på Strynø. Det fortæller Anne-Line Ussing, der sammen med sin mand, Stuart Press, står bag retreatet.

Omkring 35 veteraner har i pilotprojektet-perioden boet i skurvognene på den lille ø, fordi de har været hjemløse, har været ude af stand til at være i deres egne hjem eller har haft brug for at komme væk fra familien.

Og her er deres liv blevet rettede op igen.

- Dem, vi har haft boende, har været på endags-arrangementer til tre måneders forløb. For nogle tager det noget tid at rette op igen, når de har været havnet på gaden. Det er lykkedes at få flere i egen bolig, siger Anne-Line Ussing.

Udbygger retreatet

Og det skal gerne lykkes for flere i fremtiden. Derfor er naturretreatet på vej til at blive et botilbud under herbergsloven, og derfor har Forsvaret givet midler til at forbedre botilbuddets skurvogne.

Men Anne-Line Ussing og Stuart Press er også i gang med at søge en million kroner til at bygge et terapirum og en walled garden-terapihave. Det gør de gennem Realdania-kampagnen Underværker.

- Det vil gavne vores retreat, at den personlige terapi kunne foregå i et rum for sig selv. Så skal det ikke være i en skurvogn eller i vores private hjem. Og en walled garden ville betyde, at man kunne få natur, selv om vejret er dårligt, forklarer Anne-Line Ussing.

Naturen hjælper

Idéen bag retreatet er netop, at naturen hjælper veteraner til at komme sig over traumer.

- Det, vi tilbyder er nature assisted therapy, som veteraner har benyttet sig af i hundredvis af år for at klare sig. Og det var det, der virkede for min mand, der har krigstraumer fra Rwanda, fortæller Anne-Line Ussing.

Hun regner med, at botilbuddet, hvor der vil være plads til seks veteraner ad gangen, bliver godkendt inden for tre til seks måneder. Det vil blive det første af sin art i Danmark.

Frem til 27. januar kan man hjælpe Naturretreat for Veteraners fondssøgning på vej ved at gå ind på hjemmesiden www.undervaerker.dk og synes godt om projektet fra Strynø.

På vej: Landets første botilbud til veteraner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce