Fyns Amts Avis tager i en ny serie mobilkamera, mikrofon og blok og pen i hånden og opstøver meninger, opråb og holdninger på Sydfyn og øerne.

Denne gang tager vi til Snøde på Nordlangeland. Kom med her:

Rundsaven i værkstedet larmer så højt, at han slet ikke hører Fyns Amts Avis' udsendte, der trasker rundt udenfor.

Men kort tid efter stopper lyden, og den 30-årige tømrermester Helge Clausen fra Snøde åbner værkstedsdøren og ser lettere overrasket ud, da han opdager avisenes udsendte, der kommer på uventet besøg med en stor, blå mikrofon og mobilkamera.

- Vinden har lagt sig

Politikerne i Uddannelses-, Social- og Kulturudvalget blev præsenteret for de seneste børneprognoser på Langeland for et par uger siden.

Udvalgsformand Jan Ole Jakobsen (V) svarer for sig her:

Der har været blæst om folkeskolen i Snøde de seneste år. Er der i det hele taget noget at være bekymret for?

- Det synes jeg egentlig ikke. Vi er meget bredt politisk enige om, at der skal være en skole nordpå. Det, du kalder blæst om, det vil jeg kalde en forbedring af mulighederne deroppe for forældre og børn idet, at vi har lavet en småbørnsgruppe, der nu har eksisteret godt et år.


- Det er en succes, at forældrene har et sted at aflevere børnene og et sted at hente dem på samme adresse. I stedet for at have dagplejere nordpå, har vi vuggestue og det hele på adressen nu. Nu har vinden tværtimod lagt sig.

Hvad mener du om børnetallet generelt?

- Vi har nogle større årgange end dem, der kommer ind. Men når der er gået tre år, så flader det ud. Vi har nogle årgange på omkring 110, og vi kommer ned på 70. Det er i store træk.

Så der er udsigt til, det går den forkerte vej?

- Ja, men dog ikke mere, end det kan lade sig gøre, at vi kan tilpasse os.

Hvad gør man for at vende udviklingen?

- Vi skal have en positiv snak, og vi skal som borgere være med til at snakke Langeland op og være gode ambassadører for vores egen ø. Der kan nogle gange være lidt for store suk i mellem.

Helge Clausen er ikke en mand, der råber op. Alligevel vil han gerne af med et klart budskab:

- Det er vigtigt, vi har lokalsamfundet. Det hele skal ikke samles i Rudkøbing. For ellers dør både nord- og sydenden. Det er det, der er ved det, siger tømrermesteren, der er gift og har en datter på elleve måneder og en lille ny, der er på vej.

Prognose: Elevtallet falder og falder

Han har med egne ord lokket sin kone fra Odense med til Langeland, og det er netop befolkningsudviklingen og børnetallet på øen, der optager Helge Clausen, mens han går og saver.

Kontakt os

Brænder du inde med et budskab eller holdning til noget, der optager dig eller andre i hverdagen.
Eller kender du til personer, lokalsamfund eller andre, der vil af med et opråb, så kontakt gerne journalist Daniel Kofoed på dako@faa.dk eller 65 45 23 29.

- Hvis de lukker skolerne i nord- og sydenden, så dør det helt ud. Det bliver man nødt til at holde, hvis man gerne vil have børnefamilierne herude. Det er det eneste, det kræver, siger tømrermesteren, der kækt bemærker:

- Vi gør da noget her for at holde på skolerne.

Folkeskolen i Snøde, Nordskolen, den eneste på Nordlangeland, er tidligere blevet kåret til den dyreste pr. elev i kommunen og har oplevet et fald i antallet af elever.

Tal fra Langeland Kommune fra december 2016 anslår, at Nordskolens elevtal går fra de nuværende 73 til 62 og 50 om fem og ti år.

Nordskolen består i dag desuden af en daginstitution på 22 børn.

Hvad mener du? Hvor mange børn skal der til for at drive en skole på Nordlangeland? Og hvordan vender man udviklingen med et faldende børnetal?

  • Byline

    Af:

    Webredaktør, Fynsamtsavis.dk. Ansat på Fyens Stiftstidende/Fyns Amts Avis siden januar 2012 og bor på Midtfyn - i landsbyen Espe - med kæreste og to børn. Arbejdssteder: 2017-: Fynsamtsavis.dk 2016: Erhvervsavisen Fyn 2012-16: Lokalredaktionen i Ringe 2012: Fyens.dk 2011-12: Journalistpraktikant på Fyens Stiftstidende i Middelfart og på samfundsredaktionen.

Mere om emnet

Se alle
2
Opråb fra Lohals: Det er trist, at så meget står tomt

Opråb fra Lohals: Det er trist, at så meget står tomt

5
Opråb fra Lohals: Gi' os hæveautomaten tilbage

Opråb fra Lohals: Gi' os hæveautomaten tilbage

Ny ordning for småbørn på Sydlangeland kan være på vej

Ny ordning for småbørn på Sydlangeland kan være på vej