Café Kaffekassen har droppet planer om at oprette nyt værested for udsatte i gammel spejderhytte, da det er for dyrt at renovere. Og der er umiddelbart ingen plan B endnu. Men støttebankospillene fortsætter

Longelse: I Longelse Beboerhus handler det først og fremmest om at skabe nogle hyggelige aftener med bankospil.

- Det er svært at få nogen til at komme og gøre tingene for os. Så vi må gøre det selv, siger Connie Ejlersen, der sidder og tager imod ved indgangen med pengekassen og kvikke bemærkninger til de fleste.

Men under det hele lurer også, at der findes et andet liv på Langeland.

Café Kaffekassen

Foreningen Café Kaffekassen blev stablet på benene sidste år efter forslaget blev fremlagt i Udsatterådet.

I bestyrelsen sidder Lisa Pihl Jensen, Pia Andersen, Patricia Svendsen, Lillie Kristensen og Ole Sørensen. Joan Kate Pedersen og Connie Hansen er suppleanter.

Idéen er, at Café Kaffekassen skal være et alkoholfrit værested i modsætning til Café Ølkassen.

Langeland Kommune ejer spejderhytten på Engdraget, som værestedet gerne ville låne, men som nu har vist sig at være for dyr at sætte i stand.

Projektet er ikke kommunalt, men derimod et selvstændigt projekt drevet af frivillige kræfter.

Et liv hvor folk er ensomme af den ene eller anden årsag og har svært ved at se andet end håbløshed i horisonten, hvilket er hele baggrunden for Café Kaffekassens Støtteforening.

Den arrangerer netop onsdagsbankospillene, hver anden uge, for at skrabe penge ind til udsatte.

Lidt har også ret

Connie Ejlersen sidder med i bestyrelsen i Café Kaffekassens Støtteforening, hvor overskuddet fra gang til gang er småt.

- Men lidt har også ret. Og så bliver der støttet til et godt formål, imens folk samtidig får en hyggelig aften, siger Connie Ejlersen med et stort smil.

Personerne bag Café Kaffekassens Støtteforening er ikke i sig selv udsatte. Men mange har, på den ene eller anden måde, haft eller har en større berøring med emnet.

- Jeg vil ikke gå i detaljer med at nævne navne på andre, men jeg har oplevet nogle ting i mit liv, der gør, at jeg i dag personligt tager afstand til alkohol, da jeg har oplevet de tragedier, det kan medføre. En sjælden gang kan jeg godt drikke et glas vin til en festlig lejlighed, men det er også det, siger Connie Ejlersen.

Mange har det hårdt

- Desværre er det ikke et sjældent syn her på øen. Her er mange, der har det hårdt, fortæller hun.

Formanden for bestyrelsen, Jan Riis, der samtidig er dagens opråber til bankospillet, samt hans kone Helle Riis har også en personlig berøring med, at livet for mange kan slå et sving.

- Vi har selv en søn, der bor på Hjørnet. Der mangler et sted som Café Kaffekassen. Et værested, hvor der ikke drikkes alkohol, men hvor folk kan komme ud, siger Helle Riis der understreger kraftigt, at pengene fra støtteforeningen ikke går til Café Ølkassen på Engdraget, hvor det netop er tilladt at drikke lige så meget alkohol, man vil.

Det går dog op ad bakke med at oprette Café Kaffekassen.

Noget møg

- Det er noget rigtigt møg, siger Lisa Pihl Jensen, der er formand for hovedforeningen Café Kaffekassen, til avisen.

Planerne om at oprette et værested for udsatte i den gamle spejderhytte på Engdraget er nemlig droppet, efter det er kommet frem, at det vil koste omkring 600.000 kroner at sætte hytten i stand, forklarer Ole Sørensen over telefonen. Han sidder også med i bestyrelsen i Café Kaffekassen.

- Og vi taler 600.000 kroner, før vi overhovedet kan få lov til at male eller noget som helst andet. Det er så mange penge for et helt igennem frivilligt projekt, at det måske ikke er håbløst, men det er i hvert fald meget meget svært, fortæller Ole Sørensen.

Leder efter sted

Ole Sørensen, Lisa Pihl Jensen og de andre i bestyrelsen i Café Kaffekassen leder derfor med lys og lygte efter et andet sted.

- Vores søgen har ikke båret frugt endnu. Vi håber, der åbner sig en mulighed, siger han.

Hvis Café Kaffekassen ikke bliver til noget, vil det dog ikke stoppe Café Kaffekassens Støtteforening.

Enlige mødre til jul

- Hvis det ikke er muligt at støtte et værested, vil overskuddene stadig ubeskåret tilfalde de udsatte på anden vis. Vi har talt om at gå ind og støtte for eksempel enlige mødre til jul, eller noget helt andet. Det vigtige er bare, at vi hjælper, hvor det trænger, siger Jan Riis.

Men Langeland trænger først og fremmest til et alkoholfrit værested, hvor alle er velkomne.

- Alkoholikere må jo også komme sådan et sted, bare de ikke er fulde og drikker imens. Det er vigtigt, at alkohol ikke er et centralt punkt, da der findes rigtig mange udsatte derude, der ikke er alkoholikere, som ikke har et sted at være, siger Helle Riis.

  • Dornwirth_Alexander

    Af:

    Oprindeligt sjællænder, uddannet på journalistuddannelsen i Odense og har nu arbejdet på Langeland i over seks år. Inden da brugte jeg halvandet år på TV 2/Bornholm i praktik. Så ø-livet må tilsyneladende tiltale mig.

Mere om emnet

Se alle

Café Kaffekassen