Også i Helsingør: Fældning af træ og torveplaner skaber debat

Det er ikke kun på Langeland, at fældning af et træ og byfornyelse skaber debat. Det gør det også Helsingør. Foto: Egetræ ved Fakta i Ahlefeldtsgade, Rudkøbing, af Nynne Bojsen Faartoft

Også i Helsingør: Fældning af træ og torveplaner skaber debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • På Langeland har fældning af et bevaringsværdigt egetræ og et ønske om at rive to ejendomme i Østergade ned samt det gamle torvs fremtid skabt debat det sidste års tid. Der er mange følelser i spil, men langelænderne er ikke alene.
  • Også i Helsingør har et træ og et torv skabt heftig debat - og gør det stadig.

Rudkøbing: Det seneste år har Ugeavisen Øboen og Fyns Amts Avis lagt spalteplads til adskillige debatindlæg om nedrivning af to ejendomme i Østergade i Rudkøbing og senest om fældning af et ellers bevaringsværdigt egetræ i Ahlefeldtsgade.

Mange følelser er involveret, når talen falder på de to sager, men langelænderne er ikke ene om at stå op for bevarelse og fornyelse som to skarpt optrukne fronter.

De senere år har også indbyggerne i Helsingør debatteret fældning af et træ på byens torv og renovering af torvet intenst, hvilket har været journalistisk dækket af Helsingør Dagblad.

Lokalt i det nordsjællandske har journalist Kirsten Moth dækket forløbet, og hun genkender flere fællestræk i debatten i Helsingør og Rudkøbing.

- Axeltorv i Helsingør skulle renoveres for rigtig mange millioner, men ingen kunne rigtig se, at der skulle være noget galt med det. Belægningen bestod af brosten og var intakte. Samtidig ville man også fælde træerne omkring torvet, siger hun.

Og netop et særligt træ blev omdrejningspunkt for en stor del af debatten, fortsætter Kirsten Moth.

- Det stod midt på torvet med en bænk rundt om og var lidt et samlingssted. Det endte med at blive fældet en meget tidlig morgen, før byen var vågnet, og der udbrød et ramaskrig. Træet blev et symbol på kampen mellem systemet og folkeligheden, mellem den onde og den lille mand, forklarer Kirsten Moth.

"Systemet" blev den onde

Et argument fra "systemets" side for at ændre torvet var ifølge Kirsten Moth, at man ville af med de delvist hjemløse og de øldrikkere, der holdt til på torvet i Helsingør.

Derudover blev restaurationerne, der ligger rundt om hele torvet, pålagt at føje sig for nye retningslinjer.

- Under voldsom debat blev det indført, at restaurationerne skulle købe ens serveringsvogne, som de kunne sætte op. Man fjernede også et gammelt pissoir, fordi man mente, at det var for uhygiejnisk. Og så lod man bare være med at sætte bænke op igen, forklarer hun med henvisning ønsket om at slippe af med "torvehængerne".

Har noget til fælles

Og efter at have fået forelagt den langelandske debat trækker Kirsten Moth selv en rød tråd mellem Rudkøbing og Helsingør.

- Torvet i Helsingør bliver stadig debatteret. I vinterhalvåret er det nærmest dødt, undtagen til jul, og om sommeren er det øldrikkersted. Men torvet er ikke byens mest attraktive sted mere, siger hun og uddyber:

- Vi har fået et nyt samlingssted med kulturhavnen, som man gerne vil have op at stå for at generere liv nede på havnefronten. Det har møbleret lidt rundt på folks vaner. Det er lidt a la det, at detailbutikkernes placering i Rudkøbing genererer et andet samlingssted. Det sker nogle gange, siger hun.

Også i Helsingør: Fældning af træ og torveplaner skaber debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce