Nyt samråd om VUC-lukninger: S skød på nedskæringer - minister fastslog, at beslutningerne er lokale

En lille flok studerende, politikeren Bjørn Brandenborg (S) og leder af VUC i Rudkøbing, Thomas Borum Reuss, tog med til Christiansborg til det første samråd sidst i januar. Fra venstre er det Line Bønnelykke, Mike Alexander Waidtløw, Anica Stenberg, Jasmin Pedersen og Bjørn Brandenborg. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Nyt samråd om VUC-lukninger: S skød på nedskæringer - minister fastslog, at beslutningerne er lokale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

S skød på nedskæringer på 600 millioner - minister fastslog, at lukninger er sket via lokale beslutninger.

LANGELAND: Det endte ganske som ventet med fastlåste fronter, da der tirsdag formiddag blev holdt nyt samråd i Folketinget omkring lukningsdømte og -truede VUC-ere. På den ene side stod socialdemokraterne, som beskyldte regeringen for at centralisere uddannelsesområdet via omprioriteringsbidraget, som har betydet 600 millioner kroner færre til VUC-undervisningen siden 2015. På den anden side befandt sig undervisningsminister Merete Riisager (LA), som fastholdt, at beslutningerne er truffet lokalt/decentralt, da VUC-centrene er selvejende institutioner, og at man ikke på Christiansborg skal bestemme, hvordan Danmarkskortet skal se ud på dette område.

End ikke betegnelsen for, hvad der er fakta i sagen, kunne de to parter blive enige om. I samrådsspørgsmålene og på selve samrådet kaldte Magnus Heunicke og Rasmus Horn Langhoff (begge S) det konsekvent for VUC-centre, som er lukket, mens ministeren lige så konsekvent talte om VUC-afdelinger.

Uanset hvad så er Langeland, som flere gange tidligere beskrevet i Fyns Amts Avis, blandt de otte VUC´ere, som drejer nøglen til sommer. Det bliver der ikke lavet om på.

Samrådet i Folketinget foregik i Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Rasmus Horn Langhoff frygtede, at yderligere 13 steder i Danmark vil miste deres VUC i fremtiden. De otte er kun begyndelsen, og nogle geografiske områder rammes meget hårdt, mente han.

Merete Riisager afviste, at omprioriteringsbidraget har hele skylden. Der er også gode konjunkturer, så flere er kommet i arbejde og derfor ikke er under uddannelse, lige som den nye uddannelse, FGU (forberedende grunduddannelse), har snuppet noget af det elevgrundlag, som VUC hidtil har haft.

Kunne tilpasse sig

- Det her er ikke sket pludseligt. VUCerne har hidtil haft en god økonomi og haft tid til at tilpasse sig situationen, sagde ministeren.

Troels Ravn (S) købte ikke den med elevgrundlaget.

- FGU er for de unge, mens VUC gælder voksne. Ministeren må tage ansvar i sagen, sagde han.

Marie Krarup (DF) beskyldte socialdemokraterne for at tænke mere på det forestående valg end på at løse problemerne.

- Det er sølle. Har der da ikke være S-ordførere med i forhandlingerne om FGU? Her fik man vel klart at vide, at FGU-reformen ville få betydning for VUC, spurgte hun.

VUC Langeland blev i første omgang besluttet lukket i december, og beslutningen er siden bekræftet i VUC Fyn-bestyrelsen, selv om især Socialdemokratiets lokale folketingskandidat, Bjørn Brandenborg, og næstperson i Alternativet Langeland, Jette Purup, har kæmpet imod.

VUC Fyn har siden fastslået, blandt andet med baggrund i transporttiden fra Nordlangeland til Svendborg med kollektiv trafik, at man gerne forestår FVU (forberedende voksenundervisning) og ordblindeundervisning på Langeland og er villig til indgå en samarbejdsaftale med kommunen om dette.

Nyt samråd om VUC-lukninger: S skød på nedskæringer - minister fastslog, at beslutningerne er lokale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce