Ny højskole vil styrke lokale initiativer

Steen Møller, idémanden bag den økologiske landsby Grobund ved Ebeltoft, er en af dem, man kan møde under Langelands Højskoles aktivitetsuge i uge 28. Arkivfoto: Axel Schütt

Ny højskole vil styrke lokale initiativer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arbejdet med at tegne Langelands Højskole er i fuld gang. Foreningen valgte for nyligt ny formand, og i uge 28 er højskolen klar med et tætpakket program, der skal hylde den langelandske virkelyst.

Hvis man havde en stor pose penge, var det nemt nok at åbne en højskole. Man kunne købe eller bygge en bygning med masser af værelser og lokaler, hyre de bedste undervisere fra hele landet og på den måde tiltrække en skare af elever.

Det har folkene bag Langelands Højskole bare ikke, og derfor er de nødt til at tænke højskole på en anderledes måde.

- For os skal det være de lokale relationer, der skal give højskolen vækst. Skal vi have vores berettigelse, skal vi have de lokale kræfter med, siger Carsten Roed Jensen, der for nyligt blev valgt som ny formand for højskolen.

Det er tredje sæson, en flok initiativrige langelændere arbejder med ideen om en langelandsk højskole. Skolen har allerede stået bag en stribe arrangementer, men er stadig under udvikling.

- Vi kunne godt tænke os at lave en skole, der henvender sig til folk i lokalmiljøet. Vores højskole er bygget op på fire ben: iværksætteri, dannelse, faglighed og bæredygtighed. De fire ben kan være et boost for lokalsamfundet, så hvis vi kan få lokale til at byde ind, kan det helt klart være noget, Langeland kan nyde godt af, fortæller Carsten Roed Jensen og tilføjer, at højskolen både vil bruge lokale som kursister, undervisere og oplægsholdere.

Langeland har allerede et blomstrende iværksættermiljø, og det er flere af den type, Carsten Roed håber at få kontakt til gennem højskolen.

- Vi henvender os til folk, der synes, det kunne være spændende selv at starte op og flytte til Langeland. Det er det segment af tilflyttere, jeg godt kunne tænke mig at tiltrække. Det grå guld kommer ganske automatisk, men vi skal også have unge familier, der overvejer at leve lidt anderledes end den stereotype måde med parcelhus. Det kunne være, man ville flytte herned i et fællesskab. Når man tænker på den natur, Langeland har, ville der måske også være mulighed for at være selvforsynende og starte noget op i fællesskab ud fra andelstanken, foreslår den nyvalgte formand.

Langelands Højskole
Langelands Højskole bygger på fire ben, nemlig nemlig iværksætteri, dannelse, faglighed og bæredygtighed.Højskolen valgte for nyligt Carsten Roed Jensen som ny formand.

Selv om Langelands Højskole stadig er under opbygning, har den allerede dannet ramme om en række forskellige kurser, oplæg og arrangementer.

I efteråret stod højskolen blandt andet bag et kursus i at starte virksomhed på landet.

Højskole MED vægge

Oprindeligt var tanken, at Langelands Højskole skulle være en højskole uden vægge. Forstået på den måde, at skolen ikke skulle være tilknyttet en fast matrikel, men flytte rundt mellem forskellige lokaliteter.

- Ved sidste generalforsamling blev vi enige om, at et fast tilhørsforhold var det, der skulle til for at få os ud over rampen. Der er noget samlingskraft i, at man har et fast bord, man kan mødes og sætte sig om. Det er nemmere at gøre opmærksom på højskolen, hvis der er et skilt, hvor der står "Langelands Højskole".

Carsten Roed Jensen vil ikke afsløre, om højskolefolkene allerede nu har kig på bestemte bygninger, men han peger på, der er en del bygninger, der ligger lige for. Samtidig mener han, at det er et stort skridt at gå ud og investere i en bygning allerede nu.

- Første skridt er nok at udnytte de faciliteter, der er mulige at låne eller leje sig ind i. Vi har jo VUC i Rudkøbing, der bliver afviklet inden længe. Vi har flere skoler, der blev lukket for seks-otte år siden, da man startede den store Ørstedskole på Langeland. Og vi har efterskoler, der holder ferielukket og kan tilbyde overnatningsmuligheder, siger formanden.

Platform for fællesskab

Højskolefolkene er samtidig ved at lægge sidste hånd på en tætpakket aktivitetsuge, der finder sted i uge 28. Formålet er at tiltrække en ligelig fordeling af højskolens eget netværk, lokale og nationale gæster.

Man kan vælge sig ind på de workshops og oplæg, man er interesseret i og bestemmer dermed selv, om man vil være med hele ugen eller nøjes med en halv eller en hel dag.

Der vil blandt andet være fokus på mad, iværksætteri og bæredygtighed. Og der er masser af inspiration at hente, hvis man selv går med de tanker.

- I uge 28 vil vi også reklamere for de lokale initiativer og aktiviteter, der er på Langeland. Vi vil hjælpe dem, der allerede har taget skridtet ud i bæredygtighed og få dem til at fortælle, hvordan de er startet. Vi behøver ikke opfinde den dybe tallerken, hvis folk allerede har taget initiativet. - Vi har rigtig mange spændende mennesker på Langeland, der bare ikke har en platform, hvor de kan præsentere sig. Højskolen har fremadrettet sin berettigelse ved at være en platform for folk, der søger et fællesskab. Det er et vigtigt ord for en ø som Langeland, siger Carsten Roed Jensen.

Ny højskole vil styrke lokale initiativer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce