Ny højskole på Langeland: Iværksætteri, litteratur, naturdrømme - og tang

Langelands Højskoles andet kursus hedder "Tang og den spiselige strand" og skal sætte fokus på, hvordan man høster den lokale tang og forarbejder den til en fødevare, der kan indgå i det danske køkken. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

Ny højskole på Langeland: Iværksætteri, litteratur, naturdrømme - og tang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langelands Højskole skal bygge på fællesskab, sang og livgivende livsførelse - og så er den uden bygninger.

Alene ordet "højskole" bliver ofte forbundet med noget fysisk. Statelige bygninger fra ældre tid, store forsamlingsrum, stedets traditioner og en markant højskoleforstander, der efterfølgende får sit kontrafej hængt op i højskolens aula ved siden af de øvrige forstanderportrætter.

Men Langelands Højskole rammes ikke ind af bygninger, men alene af selve tanken. Og nogen forstander er der ikke - derimod har hver kursusleder selv ansvaret for indhold og afvikling.

Det betyder, at for hvert emne er der indkvartering og undervisning forskellige steder.

De fire første testkurser, som er programsat til maj og juli måned 2018, får titlerne "Byg din business", "Tang og den spiselige strand", "Stedet og litteratur" samt "Fremtidsdrømme" og vil muligvis foregå på steder som Møllehavehuset i Bøstrup, Sukkerfabrikken i Tranekær samt eventuelt på herregården Broløkke i Nordenbro. Fælles for kurserne er, at der indgår vandretur.

Første kursus får Kristine Karlshøj som leder og vil handle om, hvordan man får gang i sin egen virksomhed. Selvfølgelig får højskoleeleverne viden om økonomi, salg og samarbejde, men også æstetiske og bæredygtige overvejelser skal indgå for at forretningsideen forhåbentlig vil skabe øget mening og værdi.

Nordens wasabi

Ulrik Pihl og Jens Helt Jessen er højskolelærere på andet kursus, "Tang og den spiselige strand", som skal sætte fokus på, hvordan man høster den lokale tang og forarbejder den til en fødevare, der kan indgå i det danske køkken.

Blandt andet strandkarsen, der har smag som peberrod eller wasabi, og blæretang, der har umami-smag - den femte grundsmag sammen med surt, salt, sødt og bittert.

Højskoleeleverne skal derfor både prøve at overnatte i shelter og spise mad fra naturen, tilberedt på stedet.

"Stedet og litteraturen" undersøger stedets betydning for litteraturen som for eksempel Oehlenschläger, der digtede nationalsangen ved Stengade Strand, og Merete Pryds Helle, der skrev romanen "Folkets Skønhed", som foregår i området Tryggelev, Nordenbro. Desuden sørger kursuslederne Marianne Volf Andersen og Helle Munkholm Davidsen for, at der bliver oplæg fra både lokale, nationale og internationale forfattere samt oversættere og litteraturforskere.

Fjerde og sidste testkursus hedder "Fremtidsdrømme" og er beregnet på den stadig større del af unge, som søger fra byerne og ud på landet, fordi de ønsker at leve mere i harmoni med naturen og sig selv. Flere har også et ønske om at skabe sig en virksomhed helt derude på landet, og intentionen er at hjælpe med videretænkning, så drømmen kan blive til virkelighed.

Ny højskole på Langeland: Iværksætteri, litteratur, naturdrømme - og tang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce