Umoe Ventus af Svendborg ender sine dage på genbrugsplads i Jylland

Torsdag ankom en flydekran og andet bjærgningsmateriel fra det østjyske J. A. Rederi til Bagenkop. Den lagte plan bliver fulgt, så vraget af Umoe Ventus kan hæves hurtigst muligt. Fredag morgen var operationen endnu ikke afsluttet.

- Vi har gang i vores flydekran, et hjælpefartøj og en pram. Vi mobiliserede i forventning om, at vind, bølger og vandstand er gunstige i disse dage. Vi har ventet længe, siger reder Jens Alfastsen, J.A. Rederi i Stenderup til Fyens.dk.

At fjerne vraget er ikke bare sådan lige at kaste krogen ud og trykke på "løft". Bjærgningen har krævet grundige forberedelser. Blandt andet har dykkere undersøgt vrag og bundforhold.

Jens Alfastsen oplyser, at vragets yderside sank på omkring 2,1 meter vand. Rederiets flydekran, der skal tæt på vraget for at løfte, stikker 1,8 meter.

- Der er ikke meget at løbe på. Derfor skal der løftes under høj vandstand, siger Jens Alfastsen.

Før løfte-operationen indledtes, blev området indrammet i flydespærre. Det blev lagt ud for at forhindre, at vragdele driver til havs:

- I forbindelse med arbejdet på bunden og løftningen af vraget, kan der løsnes stumper. Dem skal vi fange. I vores kontrakt ligger, at vi skal rydde helt op efter os, forklarer Jens Alfastsen.

Simpelt princip

Princippet bag løftningnen af vraget er ret simpel. Dykkere fra rederiets otte-ni mands store mandskab placerer løfte-gjorder, dvs. store seler, rundt om Umoe Ventus-skroget på en måde, så vraget kommer så udelt op som praktisk muligt.

Efter dykkernes klarmelding tager musklerne på den selvsejlende flydekran Sanne A over. Den skal løfte det - efter Jens Alfastsens skøn - omkring 40 tons tunge vrag over på en pram fastjort til kranen. Vragstumper fra stranden og fra havbunden medtages i containere.

Når operationen ved Bagenkop er afsluttet, bugseres prammen til rederiets landbase i Horsens. Her løftes Umoe Ventus på land. Efter undersøgelse af havarikommission og forsikringsfolk opskæres vraget. Derefter sorteres stykkerne og bringes til genbrugspladsen i Fasterholt ved Herning.

–-

Læs mere på Søsiden i Fyns Amts Avis fredag og på Mitfyn.dk

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
Nu er ulykken opklaret: Alarmen gik konstant - så brændte skibet

Nu er ulykken opklaret: Alarmen gik konstant - så brændte skibet

Brandårsagen på Umoe Ventus

Brandårsagen på Umoe Ventus

1
Fangst ved Bagenkop: Flamberet skibsmotor i saltlage

Fangst ved Bagenkop: Flamberet skibsmotor i saltlage