Nu skal de væk: Langeland sælger ud og frister med større byggegrunde

Der bliver nu nogle større grunde i Ørstedbyen. Kommunalbestyrelsen har netop godkendt, at fem grunde omdannes til fire. Arkivfoto: Jens Wognsen

Nu skal de væk: Langeland sælger ud og frister med større byggegrunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langeland i gang at sælge 33 grunde - både nye og gamle kendinge. Nogle af dem har været til salg i over 30 år.

LANGELAND: Hvis man går i byggetanker, skal man måske klikke ind på Langeland Kommunes hjemmeside og kigge nærmere i den kommende tid. Kommunen har netop sendt 33 grunde i udbud. Man kan komme med sit eller sine bud frem til søndag den 28. april.

Der er nyskabelser på vej. Blandt andet gør man i Ørstedbyen i Rudkøbing fire grunde lidt større. Det drejer sig om Ørsted Bygade 21, 23, 25 og 27. Her når man op på 1032 kvadratmeter pr. grund. Kommunalbestyrelsen har netop på den lukkede del af sit møde godkendt, at fem grunde på godt 800 kvadratmeter hver på denne måde bliver til fire.

- Der har været ønsker om større grunde i området, blandt andet fordi man typisk bygger længere end tidligere og får bygget carporten sammen med selve huset, siger borgmester Tonni Hansen (SF).

Af udbudsmaterialet fremgår også, at man måske vil kunne opnå dispensation fra hidtidige byggefelter, dog ikke tættere på vej end 2,5 meter.

At ændre på grundes størrelse og udformning er dog ikke noget, man bare lige gør med et fingerknips. Omlægningen af arealer skal godkendes af staten via Geodatastyrelsen, hvilket næppe vil ske før til september i år. Og før det er på plads, kan en køber ikke skaffe nye lån. Til gengæld kan man godt erhverve et betinget skøde, og kommunen kan også godt give en byggetilladelse, så snart kommunen har sagt ja til kundens bud.

Man skal byde mindst 250 kroner pr. kvadratmeter. Går man under, kommer man slet ikke i betragtning. Man må gerne byde over, og kommunen sælger til højestbydende.

Et minimumsbud for en af de fire store grunde i Ørstedbyen skal altså lyde på 258.000 kroner.

Så meget behøver man ikke "lægge på bordet", hvis man rykker væk fra midten af øen, på Solbakken i Lohals kan man erhverve 920 kvadratmeter for 30.000 kroner - forudsat selvfølgelig, at ingen andre byder over - og det samme beløb gælder for hver af to grunde på Vestervænget i Bagenkop, en grund i Tryggelev, tre i Lejbølle og fire i Lindelse.

I Humble og Tullebølle koster en række grunde 50.000 kroner hver.

Politisk behandling én gang årligt
Kommunalbestyrelsen beslutter én gang årligt, hvad der skal ske med Langeland Kommunes byggegrunde.I december 2018 vedtog et flertal, at kommunen selv forsøger at afhænde sine byggegrunde og med kommunens egne mindstepriser. Venstre ville lade grundene sælge af ejendomsmæglere med et provenu til Langeland Kommune og med brug af ejendomsmæglernes mindstepriser.

Når det nuværende udbud udløber, 28. april, kan grunde, der ikke er solgt, afhændes til enhver, som henvender sig senere og vil betale mindsteprisen. Dette gælder dog kun frem til næste politiske beslutning om, hvad man gør med kommunens grunde.

Hele listen kan ses på kommunens hjemmeside under rubrikken nyheder. Her er også i de fleste tilfælde vedlagt lokalplaner og anden information ud over grundstørrelser og priser.

Ejendomsmægler: Vi vil gerne med

Sidst i 2018 blev det undersøgt, om ejendomsmæglere skulle overtage salget af kommunens grunde, og tre mæglere afgav et fælles bud, men det viste sig, at der ikke var politisk flertal til det. Flere kommunalpolitikere slog på, at priserne fra ejendomsmæglerne var for lave, lige som man ikke kunne leve med, at der ikke skulle være byggepligt, som ejendomsmæglerne foreslog i deres oplæg.

Omvendt slog tilhængerne af at lade ejendomsmæglerne overtage opgaven på, at mange af grundene havde ligget uberørte hen i årevis, og at et billigt salg ville være bedre end intet salg.

Priserne nåede ikke offentligt frem, så offentligheden fik ingen mulighed for at sammenligne kommunens åbne priser med ejendomsmæglernes.

Ejendomsmæglerne vil fortsat gerne tage opgaven på kommunens vegne.

- Vi ville og vil rigtigt gerne hjælpe. Alt andet lige har vi en større pallette at sælge fra, end kommunen har. Med al respekt er det nok ikke en kommunal hjemmeside, som folk, der søger en byggegrund, naturligt går ind på, siger ejendomsmægler Karina Stæhr, EDC Langeland.

- Men vi er spillet af banen i denne omgang og må afvente, om kommunen på et tidspunkt beslutter sig for noget andet. Vi er i hvert fald klar, tilføjer hun.

Håber på salg

Borgmester Tonni Hansen (SF) håber på og regner med, at der kommer henvendelser.

- Det forventer jeg da absolut. Det går bedre med økonomien i Danmark, og der bygges jo allerede på både Engdraget, i en privat udstykning, og i kommunens udstykning i Ørstedbyen. Jeg tror, at det er det rigtige tidspunkt, men synes samtidig, at det er svært at skyde på, hvor mange grunde vi ender med at få solgt, siger han.

Nu skal de væk: Langeland sælger ud og frister med større byggegrunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce