Mulig lukning af kommunens aktivitetscentre truer

Lige nu holder aktivitetscentret i Kohaven sommerferie, men når det starter op igen, er Harry Frede Jørgensen klar til gymnastik og godt selskab. Det vil ærgre ham, hvis kommunen bliver nødt til at spare det væk. Foto: Martin Ytting Rask

Mulig lukning af kommunens aktivitetscentre truer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I det sparekatalog, Langeland Kommunes politikere er blevet orienteret om, er et af forslagene en lukning af kommunens tre aktivitetscentre for øens pensionister. Det vil ærgre en af brugerne, men udvalgsformand vil først tage stilling til august.

Rudkøbing: Der er næsten stille uden for aktivitetscentret Kohaven, der ligger i forlængelse af Rudkøbing Plejehjem. Sommersolen viser sig fra sin bedste side, og det eneste lydspor er fuglenes pippen og træernes blade, der bliver blæst igennem af brisen. På bænken ved indgangen sidder 78-årige Harry Frede Jørgensen og nyder skyggen.

Han har boet på Rudkøbing Plejehjem i tre år og har været fast gæst i aktivitetscentret Kohaven lige så længe. Det er især det sociale, der trækker Harry Frede Jørgensen afsted hver onsdag.

- Vi får jo formiddagskaffe, inden vi laver gymnastik, og der får vi snakket med hinanden. Der kommer også nogen udefra, som altid er friske på en snak, siger han.

"Ikke en lovpligtig opgave"
I kommunens sparekatalog står der i sagsfremstillingen følgende:Aktivitetscentrene er ikke en lovpligtig opgave, men et åbent tilbud til alle øens pensionister. Ved lukning af tilbuddet, kan der spares 1 medarbejder, forbrugsafgifter og rengøring på alle aktivitetscentre samt husleje og driftsudgifter til Tryggelev præstegård, da bygningen lejes. Der vil fortsat være vedligeholdelsesudgifter til ejendommene i Lejbølle og Kohaven, men lokalerne kan evt. bruges til andre formål, og giver mulighed for at frivillige selv kan forsætte et lignende tilbud i lokalerne.

Ved en lukning af de tre centre er forventningen, at kommunen kan spare 3,75 millioner kroner hen over årene 2019 til og med 2022.

Kilde: Langeland Kommune

Udvalgsformand vil først tage stilling til august

Men hyggelige timer med formiddagskaffe efterfulgt af sved på panden kan snart få en ende for Harry Frede Jørgensen og de andre brugere af Kohaven. I effektiviseringskataloget for 2019, som kommunalbestyrelsen blev orienteret om i sidste måned, lægger administrationen nemlig op til, at der skal spares 16,4 millioner kroner, når budgettet for 2019 skal falde på plads. Et af spareforslagene, der er på bordet, er en lukning af de tre aktivitetscentrene Solhjem i Lejbølle, Kohaven i Rudkøbing og Præstegården i Tryggelev.

Harry Frede Pedersen forstår ikke, hvorfor kommunen igen skal spare.

- De sparer og sparer alle steder. Det kan da ikke blive ved, lyder det fra den 78-årige pensionist.

Formand for sundhedsudvalget og 1. viceborgmester, Lisa Pihl Jensen, følger den kollektive aftale i kommunalbestyrelsen, og hun vil ikke forholde sig til de konkrete forslag før efter den 8. august på grund af den høring, der lige nu er i gang. Men hun kan godt forstå Harry Frede Jørgensens synspunkt.

- Jeg forstår udmærket, at nogle af de over 200 brugere, vi har på aktivitetscentrene, føler sig truede, når en lukning af centrene står i effektiviseringskataloget. Men vi skal huske på, at det er et katalog med forslag. Det er først noget, vi tager stilling til, når høringsperioden slutter i august, siger hun.

- Vi har jo godt af at få rørt os

Tilbage på bænken foran Kohaven håber Harry Frede Jørgensen, at aktivitetscentrene går fri, når næste års budget skal lægges.

- Det ville være synd, hvis de ender med at lukke det her, for vi har jo godt af at få rørt os. Ellers må jeg selv ud og finde en motionscykel, slutter Harry Frede Jørgensen.

Mulig lukning af kommunens aktivitetscentre truer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce