Møllefilm sendes til politikere


Møllefilm sendes til politikere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Modstanderne af vindmøllerne ved Lejbølle forsøger med nye midler at overbevise kommunal-bestyrelsen

LEJBØLLE: Modstanderne af de omstridte fire vindmøller, der planlægges rejst ved Lejbølle, tager nu et nyt våben i brug i deres kamp mod projektet.

Sidst på ugen sendes en dvd til samtlige 25 kommunalbestyrelsesmedlemmer. Filmen har titlen "Møllerne og Menneskene" og er udarbejdet på initiativ af foreningen Beboere for Havvindmøller på Havet.

Foreningen, der blev stiftet i 2005, kæmper imod opsætningen af to 150 meter høje vindmøller ved landsbyen Kundby Huse i Frederiksund Kommune på Sjælland, men arbejder også generelt for, at store vindmøller skal placeres så langt fra beboelse, at de ikke ødelægger lokalbefolkningens liv og værdier.

Allerhelst ser foreningen, jævnfør dens navn, at nye vindmøller placeres på havet.

Lavfrekvent støj

"Møllerne og Menneskene" handler om de gener, naboerne til Danmarks største landbaserede vindmøller lider under.

Vindmøllerne, der er op til 165 meter høje og har et vingefang på 110 meter, står på Forskningscenter Risøs prøvestation i Høvsøre ved Nissum Fjord i Lemvig Kommune. Stedet er valgt, fordi det blæser mere end noget andet sted i landet. I filmen kan man tydeligt høre lyden af vingerne, der drejer rundt, og Torben Lund Hansen og hans kone Lene Graae, der bor 1300-1400 meter fra den nærmeste vindmølle, fortæller om både den almindelige mekaniske støj, der høres konstant, og lyden, når vingerne passerer tårnet.

Desuden beretter de om irritationsmomenter som roterende skyggekast fra vingerne og blinkende lys. Familien Lund-Hansen mener imidlertid, at det allerværste er den lavfrekvente støj, der ifølge Torben Lund-Hansen føles, som om en lastbil står i tomgang udenfor huset.

Film på hjemmeside

Myndighederne har afvist, at den lavfrekvente støj fra vindmøller skulle være et problem, men det er førende akustikere, blandt andet professor Henrik Møller på Aalborg Universitet og den svenske miljømediciner Eja Persson fra Göteborgs Universitet, ikke enige i.

Sidstnævntes doktorafhandling, som hun forsvarede i sommer, dokumenterer, at en del naboer til vindmøller føler sig generet af støjniveauer, der ligger pænt under de danske grænseværdier, og at folk på landet generes mere end byboer.

I Sverige opsættes nye vindmøller nu i industriområder eller ved motorveje, hvor der i forvejen er meget støj.

Interesserede kan se BHH's film ved at gå ind på foreningens hjemmeside, www.b-h-h.dk. Man skal klikke sig ind på punktet "Om os", hvor man kan finde undersiden "Vores DVD".

Filmen findes både i den originale version og i en forkortet udgave.

Møllefilm sendes til politikere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce