Formanden for Langelands Elforsynings stigmatiserer halvdelen af befolkningen med sin udtalelse om kvinder og højhælede sko, mener erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Jens Oldenbjerg og Langelands Elforsyning blev landskendt, da en udtalelse om kvinder, bestyrelsesarbejde og højhælede sko rejste lokale og landsdækkende medier rundt.

- Vi har haft nogle damer, også flere end nu, men de har forladt det igen. Det kan godt være lidt tørt, det el-halløj. Vi taler jo ikke om tasker og højhælede sko. Min erfaring er, at de fleste damer ikke tænker mere over det, bare der er strøm i stikkontakten, når de tænder for den. Sådan er det hjemme ved mig, sagde Jens Oldenbjerg, der er bestyrelsesformand i elforsyningen, til Fyns Amts Avis forud for et valg til virksomhedens repræsentantskab.

Det er den udtalelse, som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) nu kalder nedladende og stigmatiserende.

"Jeg betragter Hr. Jens Oldenbjergs udtalelse som en dybt nedladende kommentar og som en stigmatisering af halvdelen af befolkningen," skriver han i et svar til folketingsmedlem og socialdemokrat Julie Skovsby.

Sådan kom det på ministerens bord

Det er den fynske socialdemokrat, der har sørget for, at Langelands Elforsynings formands udtalelse er blevet et emne på Christiansborg.

- Jeg synes, at den udtalelse, som elforsyningens formand kom med, er et udtryk for, at vi har problemer med ligestillingen. Den er et udtryk for, at problemet er dybt og bredt forankret i vores samfund, siger Julie Skovsby.

Derfor stillede hun et spørgsmål til erhvervs- og vækstministeren, hvor hun bad ham forholde sig til Jens Oldenbjergs udtalelser.

Ikke omfattet af loven

Hun spurgte desuden, om udtalelsen giver anledning til at analysere, "hvorfor gældende lovgivning om måltal og politik for den kønsmæssige sammensætning i ledelser og bestyrelser i alt for mange tilfælde ikke overholdes?"

- Jeg havde forventet, at sådan en udtalelse gav ministeren anledning til at sige, at vi har en hensigt med lovgivningen om måltal, som ikke når bredt ud i samfundet. Hensigten er jo at skabe en ligelig repræsentation, siger Julie Skovsby.

Men Langelands Elforsyning er ikke omfattet af den lovgivning om ligelig kønsfordeling, som Julie Skovsby henviser til.

"For så vidt angår den konkrete virksomhed kan jeg oplyse, at virksomheden - grundet sin størrelse - ikke er omfattet af reglerne om måltal og politik for det underrepræsenterede køn, der har til formål at få flere kvinder i ledelse," skriver Troels Lund Poulsen i sit svar.

Bestyrelsesformand Jens Oldenbjerg har ingen kommentarer til ministerens meninger om hans udtalelser.

Læs hele spørgsmålet og svaret fra ministeren her

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
50
Få kvinder valgt: - Vi taler jo ikke om højhælede sko

Få kvinder valgt: - Vi taler jo ikke om højhælede sko