Minifestival: Madglæde uden grænser

Auberginemos fra Syrien var en del af menuen, da der var asylminifestival på Humble Musikefterskole.

Minifestival: Madglæde uden grænser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Humble Musikefterskole inviterede langelændere og asylsøgere til at mødes til skolens minifestival torsdag

Nogle fingre folder trekanter af dej. Andre vender friturestegende tacos. Hænder smører majs ind i mayonnaise, og nogle snitter salat, drysser parmasan og placerer oliven på fade.

I seks timer har en Edwin og familien fra El Salvador rullet tacos og smurt crazy corn. Fra Syrien bliver der lavet auberginemos, og med Mariam Abdulae Mohammed fra Somalia kommer de fyldte dejtrekanter, som kaldes sambusa.

Asylsøgere fra Holmegaard er inviteret ind i efterskolekøkkenet for at lave mad til torsdagens minifestivals besøgende. Wafaa Hachem, der er asylsøger fra Irak, står midt i køkkenet med et smil, der når langt op over de sort malede øjne.

- Jeg elsker at lave mad. Det føles godt at se, at folk bliver glade, når de får noget at spise, som er lækkert, siger hun, mens hun vender sydende kyllingestykker, der har fået følgeskab af kardemomme, kanel og andre krydderier, der dufter af en mellemøstlig basar.

Hun har været i Danmark i et år og to måneder og bor på Asylcenter Holmegaard sammen med sin mand og deres 19-årige søn.

- Jeg har altid lavet meget mad. Og det er en måde for mig at introducere mig selv til danskerne ved at lave mad til dem, siger Wafaa Hachem.

Også Mariam Abdulae Mohammed har valgt at introducere sig selv med sin mad. Og hun viser det bedste frem fra det somaliske køkken.

- Sambusa spiser vi, når der er fest eller fødselsdag. Jeg lavede også sambusa ved min babys fødselsdag sidste måned, siger hun.

Hendes lille dreng blev tre år, mens gæsterne på Asylcenter Holmegaard kunne spise de sprøde trekanter fyldt med kød og krydderier.

- Til hverdag spiser vi bare ris og pasta, forklarer Mariam Abdulae Mohammed, der deler komfur og fritureolie med Wafaa Hachem.

I Irak, inden hun flygtede, lavede hun ofte mad til mange, når familien samledes til fester. Og da hun kom til Danmark og Sandholmlejren, meldte hun sig straks til kantinen, hvor hun lavede mad til 400 personer to dage om ugen i modtagercentret.

- Jeg kan ikke være stille og ikke lave noget. Jeg skal bruge mine hænder, siger hun, og et nyt hold krydrede kyllingestykker steger.

Dansk og somalisk madkultur mødtes i køkkenet på Humble Musikefterskole, hvor Katrine Hertz hjalp Mariam Abdulae Mohammed med at lave sambusa.
Dansk og somalisk madkultur mødtes i køkkenet på Humble Musikefterskole, hvor Katrine Hertz hjalp Mariam Abdulae Mohammed med at lave sambusa.

Et møde over mad

Mariam Abdulae Mohammed og Wafaa Hachem er et bevis på at madglæde ikke kender grænser. Hverken sproglige eller kulturelle. Sådan opfatter Jonathan Sales, efterskolens kok, det.

- Det er godt at mødes over mad. Alle har en mening om, hvad man putter i munden. Man kan snakke om at lave det og spise det. Jeg har også lært en masse, siger han.

Kokken holder en håndfuld skåret salat op og får et smil og en nikkende godkendelse fra Wafaa Hachem, inden han fortsætter.

- Jeg håber da ikke, at det er sidste gang vi har lavet mad sammen, siger kokken.

Han snitter videre for at få maden klar, mens han kan høre efterskolens 78 elever åbne festivalen med en korudgave af Queens "I Want It All".

Køkkenet på Humble Musikefterskole sydede af friture, genlød af etnisk musik og frembragte spændende retter fra El Salvador, Irak, Syrien og Somalia til efterskolen minifestival, hvor asylsøgere og langelændere kunne mødes.
Køkkenet på Humble Musikefterskole sydede af friture, genlød af etnisk musik og frembragte spændende retter fra El Salvador, Irak, Syrien og Somalia til efterskolen minifestival, hvor asylsøgere og langelændere kunne mødes.
Jonathan Sales, kok på Humble Musikefterskole, fik hjælp i køkkenet af syv asylsøgere.
Jonathan Sales, kok på Humble Musikefterskole, fik hjælp i køkkenet af syv asylsøgere.
Mariam Abdulae Mohammed viste Jonathan Sales hvordan sambusaer skal laves. Han lærte en masse af at have besøg i køkkenet.
Mariam Abdulae Mohammed viste Jonathan Sales hvordan sambusaer skal laves. Han lærte en masse af at have besøg i køkkenet.

Minifestival: Madglæde uden grænser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce