Venstres miljøordfører i Folketinget, Erling Bonnesen, vil have, at Miljøministeriet tager affære i sagen om skibsvraget ved stranden tæt ved Lohals Havn.

Lohals: Venstres miljøordfører i Folketinget, Erling Bonnesen, melder sig nu ind i debatten om at få fjernet skibsvraget ved stranden i Lohals syd for havnen.

Han har rettet henvendelse til Miljøministeriet for at anmode om, at der bliver udarbejdet en praktisk model for eventuel fjernelse af skibsvrag ved de danske kyster, som indtil videre ser ud til at befinde sig i et juridisk ingemandsland.

I avisens tidligere skriverier om sagen har vi blandt andet talt med Langeland Kommunes tekniske chef, Rikke Fink, som har forklaret, at Langeland Kommune ikke vil forsøge at fjerne den gamle kutter, der gik på grund sidste sensommer.

For det første fordi kommunen ikke råder over den slags udstyr og ressourcer, og for det andet fordi der kunne opstå en situation, hvor kommunen fik en erstatningssag på halsen fra ejeren af skibet, da det stadig er hans ejendom, selvom den gamle kutter er grundstødt.

Kystdirektoratet vil heller ikke forsøge at fjerne skibet, da staten kun går ind i den slags sager, hvis der er fare for miljøet, skibstrafikken eller fiskeriet i et område.

I den konkrete sag fra Lohals er vurderingen, at der ikke er fare for omgivelserne.

- Men det er alligevel en træls sag. For skibet ligger og skæmmer de smukke omgivelser. Jeg håber, at det kan lade sig gøre for Miljøministeriet at finde en fornuftig plan, siger Erling Bonnesen til avisen.

I princippet er det ejeren af skibet, der har ansvaret, men det har vist sig umuligt for myndighederne at få en dialog i stand, og derfor er vraget indtil videre strandet.

- Hvis det kan lade sig gøre at finde en juridisk holdbar løsning, hvor der ikke risikeres en erstatningssag, så må vi dernæst begynde at tale om, hvordan man kan få det finansieret. Jeg vil ikke kunne afvise, at det er noget, der skal på en kommende finanslov, siger Erling Bonnesen.

Udover Erling Bonnesen har SF's folketingsmedlem Karsten Hønge også tidligere talt om, at der bør oprettes en statslig pulje til fjernelse af skibsvrag.

  • Dornwirth_Alexander

    Af:

    Oprindeligt sjællænder, uddannet på journalistuddannelsen i Odense og har nu arbejdet på Langeland i over seks år. Inden da brugte jeg halvandet år på TV 2/Bornholm i praktik. Så ø-livet må tilsyneladende tiltale mig.