Magleby Efterskole: Samler de ordblinde op

Anders Kay Gormsen forbereder det store rykind med to af skolen nyansatte lærere. Foto: Martin Ramsgaard.

Magleby Efterskole: Samler de ordblinde op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En folkeskole, der ikke kan rumme dem, får ordblinde elever til at strømme til specialefterskolerne for ordblinde. Det betyder, der er næsten fuldt hus, når 80 efterskoleelever starter i Magleby på søndag.

Magleby: Det emmer af liv i den gamle centralskole fra 1933, der i dag huser Magleby Fri- og Efterskole. 42 lærere er lige mødt på arbejde efter sommerferien. Torsdag starter 50 elever på friskolen, og søndag kommer 80 efterskoleelever, der skal begynde på efterskolen i Magleby og på Øhavslinjen på Strynø. I dagligdagen undervises børnene fra friskolen og efterskolen ofte sammen.

- Det går rigtigt godt. Vi er fire elever fra at have fuldt hus, og hvis jeg skal være ærlig, behøver vi dem ikke - de vil give nogle plads-udfordringer, siger Anders Kay Gormsen, der er forstander på fri- og efterskolen.

Efter en periode med lave elevtal, er efterskolen nu oppe på næsten fuld belægning. Tilbage i 2014 var der kun 36. Sidste år var den oppe på 64. Men nu er er efterskolen oppe, hvor den skal være. 12 elever starter på Strynø på den såkaldte Øhavslinjen, mens 68 skal bo ved hovedbygningen i Magleby.

Folkeskolen svigter

Årsagen til skolens succes skal findes i folkeskolereformen. Ifølge Anders Kay Gormsen bliver mange ordblinde elever tabt i den såkaldte inklusion, og de færreste folkeskoler har resurser til at tilbyde dem det, de har brug for. Derfor strømmer ordblinde elever til landets 20 specialefterskoler for ordblinde.

- Selvfølgelig konkurrerer vi skolerne imellem, men de ordblinde bliver simpelthen tabt i folkeskolen, så der er masser af "kunder" til os, fortæller han.

I princippet betaler forældrene selv opholdet på samme vilkår som almindelige elever, men for manges vedkommende går kommunerne ind og betaler en del af opholdet eller det hele.

Omkring en fjerdedel af eleverne har andre problemer ud over ordblindheden, så de får ekstra hjælp i form af en mentorordning. Fire et halvt årsværk bruges til særlig støtte til sårbare elever.

Boost til selvtilliden

De 80 elever, der starter på søndag, vil ikke lære at læse. Der arbejdes i stedet på, at de skal lære at bruge computeren, tablets og telefonen som hjælpemidler i dagligdagen. Forskellen på efterskolen er dog først og fremmest, at ingen i klassen kan læse, hvor de fleste i folkeskolen har siddet som den eneste i klasserne.

- Det giver dem et enormt selvtillidsboost, når de kommer her, fordi de ikke længere er alene om ikke at kunne læse, fortæller Ander Kay Gormsen.

Han fortæller, at mange af eleverne har haft en rigtig dårlig oplevelse i den almindelige skole, hvor de har følt sig uden for. På efterskolen er alle i samme båd, og det betyder, at mange af dem faktisk oplever for første gang, at de lide at gå i skole.

Langeland vælges sidst

Ved skolen står en stor vognfuld kajakker, og friluftslivet fylder rigtigt meget i dagligdagen på efterskolen. Sejlads, fægtning, ridning, dykning, golf og jagt er nogle af de valgfag, eleverne kan tage ved siden af det almindelige skolearbejde.

Men det er ikke friluftslivet og den langelandske natur, der alene trækker. Magleby ligger simpelthen langt væk fra alting til at blive valgt først.

- Vi er den sidste af ordblinde-efterskolerne, der bliver fyldt op sammen med en i Nordjylland. Bare det at komme herover fra København koster jo tusind kroner, hver gang de skal frem og tilbage, fortæller Anders Kay Gormsen.

Derfor er den fælles såkaldte Efterskolebus, der kører fra efterskolerne på Sydfyn og Langeland til København og Århus, afgørende for Magleby Fri- og Efterskoles eksistens.

- Hvis der ikke var den forbindelse, var vi lukket for længst, konstaterer Anders Kay Gormsen

De syder allerede af liv på den gamle centralskole fra 1933, og på søndag kommer der 80 ordblinde efterskoleelever, der skal have deres måske første positive skoleoplevelse i livet.

Magleby Efterskole: Samler de ordblinde op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce