Kirkens Døgn på Langeland: Kirkerne opfordrer til nye teser, der kan sikre en kirke i stadig bevægelse

Rudkøbing/Longelse: På Langeland kommer Kirkens Døgn og Kulturdagen i Rudkøbing 8. september til at gå op i en højere enhed, bedyrer sognepræst Hanne Davidsen, Rudkøbing Kirke. For Kirkens Døgn er netop af biskop Tine Lindhardt bestemt til at foregå i dagene 8. og 9. september og falder derfor sammen med Kulturdagen i Rudkøbing i morgen, fredag.

Kulturdagen har taget det kirkelige reformations-tema, Reformations-jubilæet op og bidrager med de langelandske skolebørns nyfortolkning af Luther-symbolet, Luthers Rose, Superbrugsens bagermester supplerer med sin Luther Lagkage (25 meter gratis lagkage til eftermiddagskaffen), Luther-filmen med Joseph Fiennes i hovedrollen bliver vist gratis  i Bio Langeland, og kunstneren Alfio Bonanno bruger Luthers portræt til en workshop, hvor han demonstrerer forskellige teknikker.

Kirkens Døgn

Fredag den 8. september og lørdag den 9. september sættes kristendommen i spil på alle tænkelige og utænkelige måder rundt om på Fyn.I Rudkøbing er Kirkens Døgn  i forbindelse med Kulturdagen i morgen, fredag 8. september

Hele dagen: Reformationstelt ved Superbrugsen

Magleby Fri & Efterskole laver 2 x 2 meter stor Lutherrose på Torvet

16.30 ved Rudkøbing Kirke: Plantning af æbletræ

samt fællessang og korsang ved Herrekoret og Rebellens Kor

19.30-20.30: Kirkekoncert i Rudkøbing Kirke ved Quilisma Ensemble.

- Jeg håber, der også kommer en karikatur imellem, for hverken den protestantiske kirke eller pavekirken lagde fingre imellem, når det gjaldt om at fremstille modparten, siger Hanne Davidsen og fortæller om virkelig grove, men også sjove, Luther-karikaturer fra middelalderen.

De langelandske kirker fejrer Kirkens Døgn med forskellige begivenheder. Som at plante et søstertræ til det paradisæbletræ, Fyens Stift har fået plantet i Lutherhaven i Wittenberg.

Der blive fællessang og kirkekoncert i Rudkøbing Kirke med Quilisma-koret, ledet af Jan Thor Callesen. Og i Reformationsteltet ved Superbrugsen står de langelandske præster på skift og er klar til en slags Bezzerwisser om reformationen samtidig med, at der udskænkes Luther Øl fra Refsvindinge Bryggeri.

- Vi har desuden en Tesedør, fortsætter Hanne Davidsen. - Ikke til Luthers teser, men til nye teser om, hvordan den protestantiske kirke kan udvikles. For når vi fejrer Luther, er det for  den frihedsdimension, der lå i hans opgør med pave-autoriteten. Den mangel på autoritetstro skal vi holde fast i, men vi skal ikke overtage alle Luthers ideer. Derimod skal vi være med til at skabe fornyet refleksion over, hvad vi synes kirken skal stå for.

I Longelse Kirke gentager sognepræst Anne-Lise Bager lidt af programmet fra Rudkøbing, men på lørdag, 9. september fra kl. 16. Også her plantes et æbletræ. Der bliver korkoncert med vokalgruppen Fontana, og efter fællessang med Luther-salmer er det tid til sandwich og Luther øl.

  • Af: