Lortebrev-skriver fanget efter otte år

Chikanepost i massevis har Karin Knudsen modtaget - ligesom flere andre læserbrevsskribenter på Langeland. Det hele begyndte med et læserbrev om gyllelugt i Humble. Siden har hun i otte år kæmpet med kuponsælgere, bogklubber, dagblade, ugeblade foruden lortene og de seksuelle, krænkende breve.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Lortebrev-skriver fanget efter otte år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langeland: Det startede med et læserbrev. En stank af gylle i byen fik Karin Knudsen til at slå i tasterne. Hun sendte resultatet til Øboen, den langelandske ugeavis. Og så begyndte hun at modtage chikanepost.

Breve med lort, døde rotter, seksuelt eksplicitte fantasier og ditto invitationer, kuponhæfter, ugeblade, dagblade, horoskoper, undertøj, fiskeudstyr fra Tyskland, sokker fra Schweiz og alskens andre ting, som hun ikke havde bestilt, blev sendt til hendes adresse i Humble.

Det er snart otte år siden, hun skrev sit første læserbrev i Øboen. Resultatet af chikanen fylder et havestuebord, når det er lagt i sirlige rækker og stablet.

- Hvad jeg ikke har brugt af tid og energi på det her, siger Karin Knudsen og kigger ud over breve, skrivelser, kuponhæfter og rykkere.

Hun griner stille over det rystende syn. Der er noget lettet og befriende i hendes smil. For efter anmeldelse på anmeldelse, omfattende politiarbejde og et heldigt tip fra et sydfynsk postbud har Fyns Politi endelig sigtet en 59-årig svendborgenser for chikanen.

Karin Knudsen har brugt otte år på at afmelde abonnementer, tilbagesende breve og spekulere over, hvornår den næste lort kom med posten. Det er slut nu. Håber hun.
Karin Knudsen har brugt otte år på at afmelde abonnementer, tilbagesende breve og spekulere over, hvornår den næste lort kom med posten. Det er slut nu. Håber hun.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Mange chikanerier

Karin Knudsen er ikke den eneste, der har fundet lortebreve, chikanerier og blufærdighedskrænkelser i postkassen.

Hos lokalpolitiet i Rudkøbing finder lokalbetjent John Arly Henriksen et papirchartek frem. Det tykkeste, han kan finde på skrivebordet.

- Der er mange, siger han og understreger mængden med et blik og en pause, inden han fortsætter:

- Og det er ikke alle, vi kender til. For det er ikke alle, der anmelder sådan noget.

Det eneste, de alle har tilfælles, er, at de har skrevet et eller flere læserbreve i ugeavisen Øboen.

Gennem otte år har lokalpolitiet modtaget anmeldelser, og skiftende lokalbetjente har samlet beviser.

- Vi har sendt alt, han har været i berøring med, til kriminalteknisk afdeling: afføring, breve og frimærker. Der har aldrig været noget match med fingeraftryk eller dna, fortæller John Arly Henriksen.

Men for et par måneder siden skete et gennembrud i den lange efterforskning.

Det sidste brev

18. august 2015 havde Karin Knudsen igen et læserbrev i ugeavisen, der er blevet ufrivilligt centrum for en sag om chikane og blufærdighedskrænkelser.

- Der gik ikke mange dage, før jeg fik mit sidste brev. Han havde sendt en død rotte og to lorte, fortæller læserbrevsskribenten.

Dyr og afføring er destrueret, men brevet har hun stadig. Pakket ind i en plastiklomme er ord som "vitaminrig og velsmagende afføring" og udtrykkelige seksuelle skriverier, som ikke egner sig til citat. Men lokalbetjent John Arly Henriksen betegner generelt brevene som "virkelig kinky". Der var også en invitation til en sex-weekend.

- Jeg synes slet ikke, at politiet har gjort nok i den her sag. Jeg har ikke kunnet gå nogen steder hen og få hjælp, siger Karin Knudsen, der både har skrevet til Ombudsmanden, Fyns Politi, Rigspolitiet og regeringen, dengang Anders Fogh var statsminister.

- Jeg har også siddet ved lokalpolitiet i Rudkøbing og hældt vand ud af ørene. Men hver gang har de sagt, at der ikke er noget for dem at gå efter, siger Karin Knudsen.

Politi fik hjælp fra posten

Politiet havde dog endelig fået noget at gå efter. Og 27. august blev afsenderen af lortebrevene, en 59-årig mand fra Svendborg-området, som abonnerer på Øboen, pågrebet. Han erkendte chikanen, fortæller John Arly Henriksen.

Politiet var "af andre grunde" på mandens adresse. Og der opdagede de tydelige tegn på, at manden var den, der stod bag års-chikane af læserbrevsskribenterne. Sådan fortæller lokalbetjenten.

- Vi havde det i baghovedet, da vi besøgte ham, siger han.

Gennembruddet kom ved, at politiet for et halvt år siden sendte massiv information om chikaneposten ud til alle postbude på Sydfyn: opslag på posthuse og e-mails til hvert enkelt postbud.

- Vi bad dem om at være opmærksomme på lugt af lort, kuponhæfter og mærkelig adfærd. Og for et par måneder siden var der et postbud, der anmeldte en person, som han havde set putte noget i en postkasse. Det er pågældende, vi har sigtet, siger John Arly Henriksen og fortsætter:

- Vi er ikke i tvivl om, at det er den rigtige person, vi har fat i. Han er nu sigtet for blufærdighedskrænkelse og stalking.

Beholder brevene

I Humble samler Karin Knudsen alle brevene i bunker igen. De bliver arkiveret i en kasse, for selv om hun er lettet nu, er hun ikke færdig med sagen.

- Han er ikke blevet dømt endnu. Så jeg gemmer det her, siger Karin Knudsen.

Hun er blevet vant til meget på otte år, siden hun første gang pakkede en lort ud af et brev i postkassen.

- Jeg er ikke sådan en, der bliver bange. Og jeg kunne ikke drømme om ikke at skrive min mening i et læserbrev. Men jeg har brugt så meget tid på alle de her breve. Og alle pakkerne. Og på at ringe og sige, at jeg aldrig har bestilt det og det. Der er nogle af de her firmaer, der er rigtig svære at komme af med igen, siger Karin Knudsen.

Sagen ligger lige nu til juridisk vurdering. Det er ikke sikkert, at den kommer for retten, mener John Arly Henriksen.

- Det kan være, det ender med en bøde, siger lokalbetjenten.

Lortebrev-skriver fanget efter otte år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce