Af: Kasper Nefer Olsen, Slotsgade 65, Tranekær, MetNef

Læserbrev: Man behøvede ikke være meteorolog for at forudsige at "klimaet" ville blive et emne, også i lokalvalget på Langeland.

Imidlertid er der måske netop lokalpolitisk grund til at være varsom med den sag: "lokalt" rimer ikke uden videre på "globalt". Vi ved alle sammen, at rigtige økologer, som bekymrer sig om Kloden, bor på Islands Brygge og får deres strøm fra vindmøller - skønt de ikke kunne drømme om selv at bo i nærheden af en sådan støjgene. Vi ved også, at for dem er det folk på landet, der truer klimaet: det er os der bruger kunstgødning, holder køer og andre skadedyr, og kører i bil de 12 kilometer til den nærmeste brugs.

Den større tæthed til himmel og hav og jord gør til gengæld, at vi, der bor på landet, ikke kan bildes hvad som helst ind om klimaet. Ingen herude på kanten kan være i tvivl om, at det f.eks. i år er koldere end sidste år - og det er forresten tredje år i træk, det er koldere i Danmark end året før! Allerede dermed er det klart, at selv om det muligvis bliver varmere i Langtbortistan, er der ikke nogen global opvarmning, som de påstår.

"MetNef - Institut for Dansk Vejrindsigt" er en uafhængig forskningsinstitution, der siden 2016 holder øje med disse ting, og udsender et nyhedsbrev på nettet (metnefidv@gmail.com). Vi har base i Tranekær (hvor sommeren i år trods alt var 1,6 grader varmere end i Midtjylland, selv om den stadig var 0,4 grader koldere end på Frederiksberg), og har naturligvis ikke noget politisk tilhørsforhold, men vil alligevel give dette velmente råd: hvis du vil stemme med hensyn til klimaet, så find en kandidat, der har sat sig lidt ind i emnet. Stem ikke bare på "varm luft".