Lokal ekspert forklarer: Her har de spist suppe og franskbrød juleaften i over 100 år

Helle Ravn, forfatter og tidligere museumsinspektør på Langelands Museum, forklarer, hvorfor langelænderne - særligt folk på Sydlangeland - spiser suppe juleaften.

Lokal ekspert forklarer: Her har de spist suppe og franskbrød juleaften i over 100 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad spiser du til jul? På Sydlangeland står menuen på hvidt brød og en langtidskogt oksekødssuppe med peberrodskød. Vi har spurgt en lokal ekspert hvorfor:

Hvis man går i kølediskene på Sydlangeland i næste uge – i dagene op til juleaften – ser man en tydelig tendens. Suppekødet er revet væk.

Der er fuld gang i planlægningen af årets julemiddag, og i løbet af den næste uge hjælper Fyns Amts Avis dig med råd og vejledning til maden. Vi lagde ud med den ikoniske madskribent, der langtidssteger den perfekte juleand.

Og hvad er ikke mere nærliggende end at gå ombord i de lokale madtraditioner på Sydfyn?

Derfor er vi taget til Sydlangeland, hvor man set med traditionelle julebriller holder fast i en noget særegen menu.

Langelænderne fra Rudkøbing og nedefter disker nemlig op med en langtidskogt supperet garneret med hvidt franskbrød eller flutes:

- En del indfødte langelændere spiser oksekødssuppe med peberrodskød og franskbrød. Det er en rigtig kraftig oksekødssuppe kogt på kød og ben, grøntsager og med boller, fortæller Helle Ravn, tidligere museumsinspektør på Langelands Museum og forfatter til bogen ”Langelands Museums Julebog” fra 2003.

(Artiklen fortsætter under opskriften)

(Langelandsk julesuppe. Foto: Langelands Museums julebog, forfatter Helle Ravn.)

- Det giver tit - om ikke konflikter – så forskellige opfattelser af, hvad en julemiddag er, når der kommer nye familiemedlemmer til. Nogle steder laver man begge dele, and og suppe, tilføjer forfatteren.

Helle Ravn har fundet optegnelser i beretninger om julemad dels på Nationalmuseet og dels på Danmarks Folkemindesamling.

Hun fortæller, at langelænderne mener, at man ”altid” har spist suppe juleaften.

- Så siger jeg ”nej” forstået på den måde, at suppen er kommet med mejeribruget, hvor man får flere køer og kalve at slagte af. Man bliver mere velhavende og får råd til at slagte, forklarer Helle Ravn.

Hun daterer juletraditionen tilbage til fra cirka 1880’erne, hvor blandt andet komfuret var blevet indført nogle årtier forinden.
Helle Ravn skriver i øvrigt i sin bog, at den langelandske julesuppe er på retur.

For mere end 160 år siden bestod julemiddagen i Danmark af risengrød og klipfisk i mange hjem og brændevin og solbærvin, skriver hun videre i bogen.

Langeland er desuden kendt for de langelandske fedtegrever, man ikke finder andre steder i landet og for den langelandske grønhøjkål.

Se opskrift herunder:

Fyns Amts Avis efterlyser opskrifter:
Hvad spiser du i julemåneden? Og hvad er dine bedste opskrifter? Fyns Amts Avis samler opskrifter fra jer læsere/brugere og præsenterer dem inden jul.


Tip gerne i kommentarfeltet herunder - eller skriv til journalist Daniel Kofoed på dako@faa.dk.

(Langelandsk grønhøjkål. Foto: Langelands Museums julebog, forfatter Helle Ravn.)

Lokal ekspert forklarer: Her har de spist suppe og franskbrød juleaften i over 100 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce