Masser af herlighedsværdier for en liebhaver, men også udsigten til en omfattende renoveringsopgave
LINDELSE: Hvis man går rundt med ønsket om at eje en 180 år gammel mølle med tilhørende møllegård er muligheden der nu. Lindelse Mølle er sat til salg for 1,75 millioner kroner af dødsboet efter Hans Christensen. Men køberen må være indstillet på, at der forestår et stort renoveringsarbejde.

Ejendomsmægler Karina Stæhr fra Home står for salget af møllen, og hun erkender, at det er en helt usædvanlig opgave.

- Det har jeg ikke prøvet i mine ti år som mægler, og jeg kommer næppe til det igen, siger hun.

Toppen af liebhaveri

En mølle er en meget speciel ejendom, og på spørgsmålet om hvordan man værdifastsætter sådan en størrelse, siger Karina Stæhr:

- Man spørger Gud og hvermand, men der er ikke rigtigt noget at sammenligne med, så det beror på et skøn. Anderledes kan det ikke være.

- Man kan jo ikke bare udregne den efter den kvadratmeterpris, der generelt er gældende i området. Der er ingen tvivl om, at det er top-liebhaveri, men det er et kompleks med store herlighedsværdier. Der er udsigt over vandet til begge sider af øen, og der hører en stor grund til, omkring 9800 kvadratmeter.

Både Lindelse Mølle og møllegården er totaltfredet, så man skal søge Kulturarvsstyrelsen (KUAS) om tilladelse til alt, hvad man vil gøre ved ejendommen, der som udgangspunkt skal bevares i den oprindelige stil. Derfor forlanger KUAS, at der skal være en arkitekt tilknyttet restaureringsprojektet.

Til gengæld får køberen mulighed for at få tilskud til opgaven fra KUAS, der inden ejendommen blev udbudt til salg har besigtiget bygningerne.

Forfalden møllegård

Møllen i sig selv er i rimelig god stand.

Den blev ved Langelands Museums mellemkomst istandsat i begyndelsen af 1990?erne. Men den tilhørende møllegård er forfalden. Visse steder er taget styrtet sammen, og udhusene er i en meget skidt forfatning.

- Det kræver mod, lyst og livserfaring at gå i gang med opgaven og den efterfølgende løbende vedligeholdelse, siger Karina Stæhr, og så skal køberen have penge nok.

Der har været henvendelse fra én, som var meget interesseret i at købe, men vedkommende kunne ikke finde en kreditforening, der ville medvirke til finansieringen på grund af boligdelens ringe forfatning. Den offentlige vurdering har prissat hele herligheden til 810.000 kr.
  • fyens.dk